Hlavní obsah

Zeman: OKD docházejí peníze a brzy nebude na výplaty. Znovu se pustil do Bakaly

– Jince • Aktualizováno
Právo, rap

Prezident Miloš Zeman ostře zkritizoval podnikatele Zdeňka Bakalu a označil jej za „nového Viktora Koženého”. Stalo se tak při středeční debatě s veřejností v městysu Jince ve Středočeském kraji. Prezident odpovídal na dotaz jednoho z místních, co si myslí o OKD a o tom, jakým způsobem Bakala získal tisíce bytů. Také uvedl, že OKD už v řádu týdnů nemusí mít na výplaty horníků.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Prezident Miloš Zeman v kasárnách 13. dělostřeleckého pluku v Jincích

Článek

„Podle mě je Zdeněk Bakala nový Viktor Kožený,“ řekl Zeman. Zopakoval tak svůj výrok z roku 2014. [celá zpráva]

Kožený je jednou z nejznámějších postav kupónové privatizace z počátku 90. let. V ČR byl odsouzen za několikamiliardové podvody. Pobytu ve vězení však unikl kvůli tomu, že žije na Bahamách.

„Tvrdilo se, že na OKD vydělal pan Bakala 100 miliard korun, za tu dobu, co je vlastní. To je slušné kapesné, aby si mohl vydržovat Knihovnu Václava Havla nebo koupit Hospodářské noviny, které jsou jinak prodělečné, ale on má hlásnou troubu,“ pustil se Zeman do Bakaly, na kterého útočí podle jeho slov už několik let.

Podotkl, že je pro znárodnění dolů. „Všichni víme, kdo podepsal v roce 2004 nevýhodnou smlouvu, kvůli níž stát prodělal 5,7 miliardy korun,“ uvedl Zeman.

Podle svých slov doufá, že se trestní oznámení, které podal slovenský podnikatel Pavol Krúpa právě kvůli nevýhodné smlouvě, nezamete pod koberec.

Prezident také řekl, že společnosti OKD podle dostupných informací docházejí peníze, a tak už podle něj možná do měsíce firma nebude mít ani na výplaty zaměstnanců. Hrozí tak, že jediné, co horníkům zbude, budou protesty.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Prezident Miloš Zeman při návštěvě vojenské posádky v Jincích.

Během debaty znovu opakoval své postoje k církevním restitucím, k Číně, k uzavření hranic armádou či policií.

Související témata:

Foto: Jan Handrejch, Právo

Zdeněk Bakala

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman

„I zdejší vojáci, ze zdejší posádky mohou být nasazeni k ochraně hranic,“ připomněl Zeman v Jincích, kde sídlí 13. dělostřelecký pluk, který navštívil během středečního dopoledne a prohlédl si tam vojenskou techniku.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám