Hlavní obsah

Patová situace v Brně po rozpadu koalice trvá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zástupci ČSSD a lidovců jednali v úterý večer po rozpadu koalice s ANO, Stranou zelených a hnutím Žít Brno s občanskými demokraty o možné spolupráci. Strany nevylučují kooperaci ani s nezařazeným zastupitelem Tomášem Kratochvílem, uvedl ve středu předseda brněnské ČSSD Oliver Pospíšil.

Foto: Milan Malíček, Právo

Sídlo brněnského magistrátu

Článek

V případě uzavření spolupráce ze strany ČSSD a KDU-ČSL s ODS a Kratochvílem by měl blok 24 mandátů v zastupitelstvu. Zbývající čtyři by mohli doplnit komunisté, od kterých se však lidovci distancují jako od nedemokratické strany. Sociální demokraté ale jednají s každým.

"Byli jsme s komunisty v kontaktu, porovnali jsme si názory a zásadně se nerozchází. Na řešení té situace se vcelku shodujeme," doplnil Pospíšil s tím, že je však předčasné hovořit o jakékoliv spolupráci směrem ke KSČM.

Zatímco lidovci uzavřeli dohodu o spolupráci s ČSSD, zbylá trojice ANO, Žít Brno a SZ přibrala ke spolupráci TOP 09, ale čtyřblok má dohromady jen 27 mandátů a jeden jí k většině chybí.

ANO, Žít Brno, SZ a TOP 09 chce proto oslovit ČSSD a KDU-ČSL k vytvoření šestikoalice, která by podle primátora Petra Vokřála (ANO) vyřešila patovou situaci. Lidovci ani sociální demokraté však zatím žádnou pozvánku nedostali. Pospíšil navíc šestikoalici nepovažuje za pravděpodobnou.

ANO má 12 mandátů, ČSSD 11, Žít Brno a KDU-ČSL po sedmi, ODS pět, KSČM, TOP 09 a SZ shodně po čtyřech, poslední mandát má Kratochvíl.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám