Hlavní obsah

Se zaměstnáváním cizinců souhlasí jen třetina Čechů

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká veřejnost je ve srovnání s minulostí výrazně kritičtější k možnosti zaměstnávat cizince. Aktuálně souhlasí se zaměstnáváním cizích příslušníků třetina lidí (34 procent), zatímco 57 procent respondentů průzkumu CVVM jej odmítá.

Foto: David Ryneš, Novinky

Souhlas se zaměstnáváním cizinců v ČR

Článek

„Současná podpora zaměstnávání cizinců je výrazně nižší, než byla v minulosti,” konstatovala agentura, podle níž je nynější míra souhlasných odpovědí nejnižší od roku 2003.

Podle tří čtvrtin dotázaných (76 procent) ohrožuje levná cizí pracovní síla zaměstnávání českých občanů. Téměř stejné množství lidí (74 procent) má za to, že zaměstnávání cizinců by mělo být omezeno v oblastech s vysokou nezaměstnaností.

Dvě třetiny lidí (65 procent) souhlasí s tím, že by měli být cizinci zaměstnáváni jen na postech, o něž nemají Češi zájem. Nadpoloviční většina (57 procent) dotázaných považuje za správné upřednostňovat cizince ze zemí EU před ostatními.

Cizí kapitál

Nejednoznačný je naopak názor veřejnosti na to, zda příliv cizího kapitálu zlepšuje situaci na našem trhu práce. S tímto názorem se ztotožňuje 42 procent dotázaných, opačný názor má 39 procent respondentů.

„Při srovnání aktuálních výsledků s daty z předchozích let vidíme, že u většiny sledovaných položek došlo k významnému posunu. Nejvýraznější změnu jsme přitom zaznamenali v případě výroku, že při přijímání do práce je správné upřednostňovat cizince ze zemí EU proti jiným cizincům, kde narostl podíl souhlasících o 19 procentních bodů,” konstatovalo CVVM.

Anketa

Souhlasíte se zaměstnáváním cizinců?
ano, na jakémkoliv postu
15,6 %
jen na pozicích, o něž nebudou mít zájem Češi
26 %
ne
58,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1245 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám