Hlavní obsah

Iniciativa vidí v Rozhodčím soudu prostor pro korupci

Právo, Jakub Troníček

Hospodářská komora by spolu s komorou agrární měla změnit pravidla pro dohled nad Rozhodčím soudem, který řeší mimo jiné mezinárodní i tuzemské majetkové spory.

Foto: Petr Horník, Právo

Jedna z autorek výzvy a členka výboru iniciativy Vraťte nám stát Hana Marvanová.

Článek

Tvrdí to ve své výzvě iniciativa Vraťte nám stát spolu s neziskovou organizací Veřejnost proti korupci. Současná absence jasných pravidel a nedostatečná kontrola podle nich vytvářejí u Rozhodčího soudu obrovský korupční potenciál a prostor pro střet zájmů.

„Deformuje to podnikatelské a právní prostředí v ČR a zároveň nás odklání od standardů obvyklých v zemích EU,“ konstatovaly obě iniciativy v prohlášení zveřejněném na internetu s odkazem na fakt, že ještě v dubnu by měly Hospodářská komora a Agrární komora jmenovat nové předsednictvo Rozhodčího soudu.

Podle jedné z autorek výzvy a členky výboru iniciativy Vraťte nám stát Hany Marvanové existuje u několika nedávných rozhodnutí Rozhodčího soudu s miliardovými dopady do státní kasy podezření na nespravedlivé řízení sporu.

Komora téma otevře

Zmínila přitom např. rozhodnutí soudu ve sporu firmy Škoda Transportation s Českými drahami, které nařídilo státní společnosti zaplatit více než miliardu korun a které ministr dopravy za ANO Dan Ťok označil za skandální a nezákonné.

Podle iniciativy chybí jakýkoli dohled nad činností a vedením Rozhodčího soudu, nejsou upravena pravidla pro zápis osob na seznam rozhodců a stejně tak absentují mantinely pro jmenování předsedy rozhodčího senátu.

„Před obecnými soudy by v žádném případě nebylo možné, aby předseda soudu podle svého vlastního uvážení obsazoval konkrétní soudce k rozhodování konkrétních sporů s předem známými účastníky a zároveň byl advokátem, který může mít zájem na výsledku takového sporu,“ uvedla Marvanová, která na začátku současného volebního období působila jako první náměstkyně ministerstva spravedlnosti.

Prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý hodlá toto téma vznést na zasedání představenstva
Karolína Kyselová

Vedení komory ve čtvrtek Právu přes svou mluvčí Karolínu Kyselovou vzkázalo, že se tématem již intenzivně zabývá.

„Prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý hodlá toto téma vznést na zasedání představenstva, které se uskuteční příští týden, i s ohledem na fakt, že tento orgán bude rozhodovat o složení nového vedení Rozhodčího soudu,“ řekla k tomu Kyselová.

Jednotlivé kauzy spojené s rozhodčím řízením ale odmítla komentovat s tím, že komora musí respektovat nezávislost soudu.

Rozhodčí řízení se označuje také jako arbitráž a jde o způsob mimosoudního řešení majetkových sporů, které je zpravidla rychlejší a méně nákladné než klasické občanskoprávní soudní řízení. Jednotlivé strany každého obchodu se mohou už při uzavření smlouvy dohodnout, že jejich případné spory se budou řešit právě rozhodčím řízení.

Výběr článků

Načítám