Hlavní obsah

Žádná velká změna: Obchody zřejmě zavřou jen o Vánocích a na Nový rok

• Aktualizováno
Novinky, zpe, jas

Obchody zřejmě zůstanou na většinu státních svátků otevřené. Zavřít budou muset jen na Štědrý den od 14 hodin do půlnoci, 25. a 26. prosince a na Nový rok. V pátek tak rozhodla Sněmovna, když přijala pozměňovací návrh Romana Kubíčka (ANO). Některé z těchto dní mívali ale velcí obchodníci stejně zavřeno. Hlavně 25. prosince a na Štědrý den odpoledne.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Návrh zákona o omezení prodejní doby v maloobchodě a velkoobchodě ale ještě poputuje do horní komory, kde ho senátoři mohou upravit a vrátit do Sněmovny. Návrh se týká jen obchodů o ploše větší než 200 metrů čtverečních.

Právě senátní návrh původně počítal s tím, že by některé obchody musely zavřít i na Velikonoční pondělí, 28. září, 28. října a 8. května. Poslanci ale nakonec normu zredukovali, zákaz prodeje bude platit jen tři celé dny a částečně o Štědrém dni.

To vadí lidovcům, komunistům a ČSSD. „Sněmovna zákon zredukovala, teď v podstatě ztrácí smysl,“ rozčílil se předseda poslaneckého klubu soc. dem. Roman Sklenák. Spousta obchodů má totiž o vánočních svátcích omezenou prodejní dobu i bez zákona.

Senát může podobu změnit

Poslanci, kteří byli pro, tak teď budou spoléhat na jednání v horní komoře. Senátoři totiž můžou zákon ještě pozměnit a vrátit ho zpět do Sněmovny. „Nejsme na konci legislativního procesu. O jeho konečné podobě budou jednat senátoři,“ vysvětlil Sklenák, proč jeho strana poměrně osekaný návrh podpořila.

Pro návrh zvedlo ruku 90 poslanců, proti jich bylo 72 ze 165 přítomných. Zastánci návrhu z řad poslanců ČSSD, KSČM a KDU-ČSL poukazovali na práva zaměstnanců a dopady práce během svátků na jejich rodinný život.

Pravice proti

Proti omezení otevírací doby se dlouhodobě staví hlavně pravicoví poslanci. Tvrdí, že lidé o svátcích nakupovat chtějí, proto je otevřeno, ne naopak. „Pokud se lidé rozhodnou, že nebudou nakupovat, ti vlastníci nebudou prodávat,” tepal návrh šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura.

I jeho straničtí kolegové považují návrh za nadbytečný a omezující svobodu podnikání. „Tahle země potřebuje úplně jiné zákony, než je tento,” doplnil Petr Bendl.

Poslankyně TOP 09 Markéta Adamová se pozastavila nad tím, proč senátoři do návrhu zařadili pouze sedm svátků. Položila si rovněž otázku, zda do budoucna nebude chtít stát omezovat například otevírací dobu restaurací či dalších obchodů, které rovněž bývají o svátcích otevřeny.

Martin Lank z Úsvitu podotkl, že stát by neměl rozhodovat za lidi. „Stát nemá co kecat do toho, co lidi dělají ve svém volně,” prohlásil na plénu.

Zákaz se týká prodejen s plochou větší než 200 metrů čtverečních. Norma by se neměla vztahovat například na čerpací stanice, lékárny a prodejny na letištích či nádražích.

Anketa

Chodíte během vánočních svátků nakupovat?
často
15,1 %
výjimečně
18,9 %
ne
66 %
Celkem hlasovalo 3980 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám