Hlavní obsah

Kampaň proti Rusku šíří Český rozhlas či Univerzita Karlova, tvrdí proruský server

Pracovníci Českého rozhlasu (ČRo) a Rádia Svobodná Evropa, studenti Univerzity Karlovy a pracovníci dalších institucí v Česku vedou „informační válku proti Rusku“, tvrdí server Aeronet. Ten je naproti tomu označován za nástroj ruské propagandy ve zprávě Bezpečnostní informační služby (BIS). Server se odvolává na seznam IP adres, z nichž se na něj připojují údajní „trollové“.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Rádio Svobodná Evropa

Článek

Aeronet tvrdí, že získal „seznam objektů v ČR, jejichž prostory a infrastruktura jsou využívány k ideologickému rozvracení nejen Ruské federace, ale i české alternativy a k vedení informační války ve prospěch západních elit a globalistů.“

Mezi těmito objekty jsou údajně sídla ČRo, humanitních fakult UK a jedné fakulty Masarykovy univerzity v Brně, Rádia Svobodná Evropa či Evropského domu, který v ČR zastupuje instituce Evropské komise.

„Výchova studentů na humanitních fakultách v České republice by měla směřovat jinam, než je vedení informační války proti Rusku. Je naprosto evidentní, že cizí mocnosti zneužívají české studenty pro špinavou práci,“ píše server.

Rozhlas i univerzita nařčení odmítají

„Český rozhlas je veřejnoprávní médium, které je nezávislé, objektivní a nestranné. Naše vysílání se řídí důsledně Zákonem o ČRo i Kodexem ČRo. Takovéto nařčení důrazně odmítáme,” reagoval pro Novinky mluvčí Českého rozhlasu Jiří Hošna.

„Nařčení Aeronetu vážně nebereme. Domnívám se, že na univerzitách již od středověku zněly myšlenky, které se občas někomu nelíbily. Jsem přesvědčen, že takové myšlenky budou znít i nadále,” sdělil Novinkám rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima.

Aeronet je česky psaný internetový server s anonymními vlastníky, který uveřejňuje obtížně ověřitelné zprávy z výrazně proruské perspektivy. Za zdroj nebezpečné ruské propagandy ho v roce 2014 označila BIS a zprávy ministerstva vnitra o extremismu z roku 2015 ho uvádí jako „rádoby zpravodajský portál“ šířící dezinformace s cílem vyvolat strach a paniku ve společnosti.

Reklama

Výběr článků

Načítám