Hlavní obsah

Pražské služby zaměstnávají v třídírně papírového odpadu vězně

Novinky, mak

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Tuny papíru svezené ze sběren a kontejnerů z pražských městských částí třídí vězni. Společnost Pražské služby zahájila ve spolupráci s vězeňskou službou a ministerstvem spravedlnosti projekt zaměstnávání odsouzených. V současné chvíli pracuje ve speciálním režimu ve dvou třídicích centrech papíru čtyřiadvacet odsouzených.

Pražské služby zaměstnávají v třídírně papírového odpadu vězněVideo: Novinky

 
Článek

Do práce v Pražských službách byli zařazeni odsouzení z věznic na Pankráci a v Ruzyni. Mají pomoci vyřešit nedostatek kapacit, zejména u profesí s nízkou kvalifikací, kde v současné době ani pracovní agentury nestíhají pokrývat požadavky v plném rozsahu.

Navíc je tato forma zaměstnávání pro Pražské služby ekonomicky výhodná. V neposlední řadě je to možnost, jak pomoci vězňům prohlubovat pracovní návyky a připravovat je tak na život po propuštění.

„K dnešnímu dni u nás působí deset odsouzených z pankrácké věznice, kteří pracují na ranní i odpolední směně na třídicí lince papíru ve Vysočanech. Čtrnáct odsouzených z Ruzyně je pak rozděleno na ranní a odpolední směnu na třídicí lince v Chrašťanech,“ říká tiskový mluvčí Pražských služeb Radim Mana.

Čtyřicet hodin týdně

Odsouzení pracují na plný úvazek 40 hodin týdně bez nároku na pracovní volno. Jejich měsíční odměna je 4,5 tisíce korun. Z ní jim strhávají náklady výkonu trestu nebo případné exekuce.

„Vesměs se jedná o vězně, kteří jsou odsouzení za majetkovou trestnou činnost, což znamená krádeže, zpronevěra, porušení vyživovacích povinností a jiné drobnější delikty. Dohled na místě není, je zde pouze kontrola ze strany vězeňské služby v nepravidelných intervalech,“ uvedl ředitel Věznice Pankrác Petr Suk.

Namátkově mohou vězňům dávat testy na alkohol a drogy.

Pražské služby zajištují dopravu na pracoviště a zpět, odsouzeným poskytly i základní pracovní pomůcky. Navíc byl odsouzeným vyčleněn speciální oddělený prostor, kde se mohou převléknout nebo strávit obědovou přestávku.

Bavit se jen o pracovních věcech

„Všichni naši zaměstnanci plně respektují podmínky spolupráce s novými kolegy a podepsali poučení, jak se chovat. Například není povoleno bavit se o jiných než pracovních záležitostech či předávat si věci, které nesouvisí s výkonem práce,“ vysvětluje mluvčí Mana.

Odsouzené znají jménem pouze mistři, ostatní zaměstnanci s nimi přijdou do kontaktu minimálně.

Nyní čeká na posudky o způsobilosti práce v Pražských službách další desítka odsouzených. Uvažuje se až o padesátce takto pracujících, a to nejen v třídicích centrech papíru.

Reklama

Výběr článků

Načítám