Hlavní obsah

Na pražskou konferenci o islámu jen s pozvánkou ze speciálního papíru

Praha

O současných globálních hrozbách, náboženské toleranci a řešení kulturních, náboženských, vojenských a jiných konfliktů bude konference, kterou pořádá Akademie věd ČR s ministerstvem zahraničí. Uskuteční se ve středu a ve čtvrtek. Konference je jen pro zvané hosty a na speciální pozvánky. Přednášející vědci a velvyslanci pocházejí například z Turecka, Libanonu i Egypta.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda Akademie věd ČR Jiří Drahoš

Článek

"Na konferenci jsou pozváni čeští a zahraniční vědci, sociologové, filozofové a politologové. Hlavní téma je překonávání globálních konfliktů a hrozeb. Bez pozvánky na specifickém papíru se na konferenci ale pouštět nebude z bezpečnostních důvodů," řekl spolupořadatel Marek Hrubec, ředitel Centra globálních studií na Filozofickém ústavu AV ČR.

Tématem konference je mezikulturní dialog mezi evropskou sekulární společností a pohledu náboženském, islámu i otázkách tolerance mezi různými kulturami a náboženstvími. Záštitu nad akcí převzal ministr zahraniční Lubomír Zaorálek (ČSSD), který konferenci také zahájí.

Například uznávaný český orientalista Bronislav Ostřanský bude na konferenci mluvit o muslimské komunitě v ČR a jejím místním vnímání, Burhan Köroglu z istanbulské univerzity bude naopak přednášet o roli médií v sílící islamofobii v západním světě.

Konference se zúčastní rovněž marocká velvyslankyně Súrija Usmániová, turecký velvyslanec Ahmet Necati Bigali či generální tajemník Mezinárodního centra krále Abdalláha ibn Abdala Azíze pro mezináboženský a mezikulturní dialog (KAICIID) ve Vídni Fajsal bin Muamar.

Reklama

Výběr článků

Načítám