Hlavní obsah

Zdanění církevních restitucí narazilo na odpor lidovců, ČSSD nehlasovala

Novinky, zpe
Praha
Aktualizováno

Kabinet se v pondělí nedokázal shodnout, jak se postaví k návrhu KSČM na zdanění náhrad ve věci církevních restitucí. Zásadně proti byli lidovci, pro chtěl hlasovat ministr financí Andrej Babiš (ANO). Sociální demokraté se podle svého šéfa a premiéra Bohuslava Sobotky hlasování zdrželi. Vláda nakonec nepřijala žádné stanovisko, návrh teď poputuje do Sněmovny.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr zemědělství Marian Jurečka

Článek

„Vláda k poslaneckému návrhu KSČM, který se týká možného zdanění náhrad ve věci církevních restitucí, nepřijala žádné stanovisko,“ napsal mluvčí kabinetu Martin Ayrer na Twitteru.

„Vláda se neshodla ani na negativním, ani na neutrálním stanovisku. Sociální demokraté se hlasování zdrželi,“ doplnil ho premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Odůvodnil to tím, že respektují koaliční smlouvu, v rámci které se strany dohodly, že se majetkové vyrovnání s církvemi nebude měnit.

Jednoznačně proti byli lidovci. „Odmítáme dodatečné zdanění navráceného majetku a finanční vypořádání, jak navrhuje KSČM. Překvapuje mě, že takový návrh chtějí podporovat ministři ANO,“ uvedl ministr zemědělství a první místopředseda KDU-ČSL Marian Jurečka.

Dodal, že KSČM již jednou v roce 1948 sebrala majetek církvím a perzekvovala duchovní i laiky.

KSČM: Stát by získal 11,5 miliardy

Komunisté chtějí náhrady zdanit 19 procenty. Argumentují tím, že stát by díky zdanění mohl získat asi 380 miliónů ročně, za celou dobu vyplácení potom 11,5 miliardy.

„Předkládaný návrh zákona předpokládá zdanění finanční náhrady jako jediný možný krok vedoucí k tomu, aby finanční náhrada ve svém konečném důsledku byla přiměřená,“ stojí v důvodové zprávě.

Duka mluví o Ústavním soudu

Ministerstvo financí Andreje Babiše (ANO) doporučovalo přijmout kladné stanovisko. V důsledku nepřiměřené výše finanční náhrady totiž podle něj vzniká na straně církví a náboženských společností zisk, což „dle názoru ministerstva financí odůvodňuje nemožnost odvolávat se na zásadu legitimních očekávání”.

„Zdanění je v tomto případě zapotřebí vnímat jako alespoň částečnou kompenzaci nepřiměřeně vysoké výše náhrady,“ uvedl Babišův úřad.

Babiš ve čtvrtek novinářům řekl, že vláda o návrhu diskutovala dlouho. „Je to politická debata. Nepopírám, že na to církve měly nárok, ale stalo se to předmětem nějakého tunelu. Náhrady jsou prodražené o 54 miliard,“ tvrdí šéf státní kasy.

Jurečka po jednání kabinetu řekl, že lidovci plánují vyvolat koaliční jednání, na kterém budou chtít nalézt společnou dohodu.

Komunistický návrh nyní posoudí Sněmovna. Pražský arcibiskup Dominik Duka už začátkem dubna prohlásil, že pokud by návrh prošel parlamentem, církev se obrátí na Ústavní soud.

Finanční náhrada podle nynějšího zákona o daních z příjmů není předmětem daně. Její celkový objem představuje podle důvodové zprávy 59 miliard korun, od roku 2014 se ale nesplacená část náhrady zvyšuje o inflaci, aby zůstala zachována reálná hodnota ročních splátek. Předmětem daně není ani příjem z bezúplatného nabytí majetku v rámci restitucí.
Zdroj: ČTK

Související témata:

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr financí Andrej Babiš (ANO)

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám