Hlavní obsah

Jako s horkým bramborem. ČR čeká, až Němci vyjasní postavení iráckých křesťanů

– Praha

České úřady stále čekají, až Berlín vyjasní právní postavení 25 iráckých křesťanů, kteří se po přijetí Českou republikou na vlastní pěst předminulý týden vydali do Německa. V Partii televize Prima to v neděli řekl ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). Podle něj si německé úřady záležitost přehazují jako horký brambor.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Únorový přílet jedné ze skupin Iráčanů do Prahy

Článek

„Jsem zděšený z té praxe a papírové války s Německem,“ prohlásil Chovanec, podle něhož si německá policie se spolkovým úřadem pro migraci „ty lidi předávají jako horký brambor“.

Chovanec se pozastavil nad tím, že se nejprve objevily zprávy, že Iráčané požádali v Německu o azyl a následně to bylo dementováno. Ačkoliv Německo už oficiálně požádalo, aby ČR přijala Iráčany zpět, české úřady zatím čekají, až německá strana vyhotoví potřebné dokumenty, které vyjasní právní postavení skupiny.

Ministr poukázal na to, že případ je bez precedentu. „To je novinka, aby někdo získal mezinárodní ochranu a sám se jí vzdal,“ podotkl.

V případě, že Německo Iráčany vrátí a ti zde požádají o azyl, proběhne standardní azylové řízení. Chovanec podtrhl, že do něj politici nezasahují, takže nemůže předjímat výsledek. Řekl ale, že podle pravidel je možný i nedobrovolný návrat skupiny do Iráku, do bezpečné oblasti.

Je to důkaz o nefunkčnosti kvót, poukazuje

Chovanec upozornil, že Iráčané se do České republiky nedostali jako uprchlíci a jelikož do Schengenu vstoupili v ČR, budou kdykoliv do ČR zase vráceni, jakmile se rozhodnou republiku opustit.

Případ podle něj dokazuje, že nemohou fungovat kvóty o přerozdělování uprchlíků napříč Evropskou unií, jak je navrhuje Evropská komise a některé státy v čele s Německem. „Nejsme schopni ani udržet lidi, kteří sem dobrovolně přijeli,“ poznamenal ministr a doplnil: „Systém kvót je mrtvý a z mého pohledu vždycky mrtvý byl.“

Chovancův kolega v debatě Miroslav Kalousek (TOP09) mu v tom dal za pravdu. „To prostě nemůže fungovat. Neexistuje způsob, jak držet lidi na území proti jejich vůli,“ řekl. Apeloval ale na Chovance a vládu, aby se „nějakým způsobem“ postarala o šest desítek dalších křesťanů v Iráku, jimž byla přislíbena cesta do ČR, než byl projekt organizovaný prostřednictvím fondu Generace 21 zastaven. Kalousek upozornil, že tito lidé už v Iráku podnikli nevratné kroky, co se týče majetku atd., a neměli by být obětí jakési „kolektivní viny“.

Chovanec na to opáčil, že tito lidé byli s předstihem upozorněni na chystané zastavení projektu a není to tak, „že by (už) stáli s letenkou na letišti“.

ČR se původně rozhodla přijmout 400 lidí z míst ohrožených válkou, dosud dorazilo 89 iráckých křesťanů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám