Hlavní obsah

Policie na FAMU byla jen neobratná a horlivá, tvrdí Chovanec

– Praha • Aktualizováno

Incident kolem tibetské vlajky na pražské FAMU během nedávné návštěvy čínského prezidenta Si Ťin-pchinga byl jen výsledkem policejní horlivosti a neobratnosti. V nedělní Partii v televizi Prima to řekl ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). Prohlásil také, že pokud by policisté jednali na příkaz, složí funkci.

Foto: Petr Horník , Právo

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD)

Článek

Zásah policistů na půdě filmové školy kvůli vlajce Chovanec nepovažuje za porušení zákona. Ministra k tomuto závěru vede zpráva, kterou obdržel od policejního prezidenta Tomáše Tuhého. „Vidím v tom neobratnost a přílišnou horlivost“ zasahujících policistů, řekl Chovanec.

Ministr dodal, že více se k věci vyjádří po pondělní schůzce s děkanem FAMU Pavlech Jechem.

Vyloučil však spekulace, že dvojice policistů měla zásah nařízený od šéfa Útvaru pro ochranu ústavních činitelů Jiřího Komorouse. „Pan Komorous má moji důvěru. Nevěřím, že by v tom nějak figuroval,“ prohlásil Chovanec.

Předseda TOP09 Miroslav Kalousek však během diskuse upozornil, že policie při protičínských manifestacích zasahovala neadekvátně několikrát. To podle něj jasně ukazuje, že policie jednala podle instrukcí vedení. Chovanec to ale odmítl: „Policisté žádné pokyny nedostali.” Ministr dodal, že jednotlivé případy bude třeba vyšetřit, což ale také znamená dát jednotlivým policistům prostor na to se hájit.

Chovanec prohlásil, že pokud policisté jednali na příkaz, tak z funkce odstoupí.

Tibet pod nadvládou Číny

Čínská armáda obsadila Tibet, který považuje za historickou součást svého území, v roce 1951. Peking podle kritiků potlačuje tradiční kulturu Tibeťanů řízeným přílivem etnických Chanů. Čína argumentuje potřebou ekonomického rozvoje, který armádní invaze nastartovala.

Po povstání z roku 1959, které Čína potlačila, ze země do Indie odešel tibetský duchovní vůdce dalajláma. Na 80 000 Tibeťanů ho následovalo. Usilují o samostatnost Tibetu nebo přinejmenším o jeho výraznou autonomii v rámci Číny.

Ministr Chovanec už v rozhovoru pro sobotní vydání deníku Právo řekl: „Nechtěl bych, aby ojedinělý exces dehonestoval práci všech. Jestli se prokáže, že policisté přišli na FAMU a řekli, ať sundají vlajky, že vadí Číňanům, tak to nemají u policie místo. Takové věci nemůžeme trpět”.

Reklama

Související články

Zeman je pro bezvízový styk s Čínou

Prezident Miloš Zeman by uvítal, kdyby Česká republika měla bezvízový styk s Čínou. Uvedl to ve čtvrtek při návštěvě Královéhradeckého kraje, kam se vypravil...

Výběr článků

Načítám