Hlavní obsah

Podle Sobotky má mít ČSSD program bez ohledu na koalici. Hlas rozumu, pochválil ho šéf SPD

Právo, kab
Aktualizováno

ČSSD by se měla zamyslet nad změnou svého programu, který nebude brát ohled na současnou vládní koalici či na koalice v krajích a městech. Ve svém projevu na sobotním jednání Ústředního výkonného výboru k tomu vyzval premiér a šéf strany Bohuslav Sobotka.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka vystoupil 9. dubna v Praze na zasedání Ústředního výkonného výboru strany.

Článek

„Chtěl bych vás vyzvat k tomu, abychom se odpoutali od denní agendy, kterou jako sociální demokraté řešíme ve vládě, ve vedení krajů, ve vedení měst a obcí. Abychom přemýšleli o tom, jak definovat náš program ne pro příští rok, ne pro příští dva roky, ale pro příští desetiletí,“ prohlásil Sobotka směrem ke svým kolegům.

Pevně prý věří, že strana dostane mandát od voličů i v příštích volbách, aby mohla ve svém programu pokračovat.

„Aby stát, vláda, mohli nést odpovědnost, musí k tomu mít nástroje. To souvisí s tím, aby všechno v naší zemi nebylo zprivatizováno. Aby zůstaly silné služby pod kontrolou občanů,“ uvedl.

Všechno je v lidech...

Bohatství České republiky podle něj netkví v jejích surovinách, ale občanech, o které se stát musí starat. „Ve skutečnosti je všechno v lidech. Jak lidé dostanou příležitost, jestli dostanou dobré vzdělání, jestli mají slušná práva, jestli mají slušné podmínky, jestli mohou založit rodinu, jestli si mohou dovolit děti, jestli mají šanci, aby se někdo postaral o jejich rodiče,“ dodal premiér s tím, že by se v republice měla vést i debata o tom, co znamenají Češi pro svět.

Podle něj současné události ukazují, že Evropa není akceschopná. Ke slovu se navíc dostávají populisté a autoritáři. ČSSD by se proto měla snažit udržet elementární důvěru lidí v demokracii.

Šéf SPD Gabriel: Sobotka je hlas rozumu

„Jednou z klíčových podmínek je také bezpečnost a i o tom budeme diskutovat,“ podotkl. „Je důležité, aby sociální demokraté znovu promýšleli program, který se týká hospodářské politiky. Čekají nás velké technologické změny. Už dnes budeme rozhodovat a rozhodujeme o tom, jestli mladí lidé budou v svém životě úspěšní. Rozhodujeme o tom, jestli náš národ nevymře,“ dodal.

Na jednání ÚVV dorazil výjimečně šéf německé SPD Sigmar Gabriel. Ve svém projevu poděkoval Sobotkovi za jeho práci na stmelování sociálních demokratů napříč Evropou.

„Často je tomu tak, že člověk jako prorok ve vlastní zemi není příliš chválen a vlastní lidé často ani nevědí, co premiér a předseda dělá pro to, aby sociální demokracie byla v Evropě úspěšná,“ uvedl Gabriel s tím, že Sobotka je v Evropě hlasem rozumu.

„My jsme ti, Bohuslave, za to velmi vděční a myslím, že tvá strana může být hrdá na tvou práci a tvých kolegů a kolegyň a já bych ti za to chtěl poděkovat,“ dodal.

„Jako sociální demokraté můžeme mít různé názory, vedou se obrovské diskuze, jak naložit s uprchlickou krizí. Důležité je, abychom diskuze o takových tématech spolu vedli otevřeně a upřímně a abychom naše přátelství rozvíjeli dál,“ uvedl.

Reklama

Výběr článků

Načítám