Hlavní obsah

Osm iráckých uprchlíků ve čtvrtek odcestuje zpět do vlasti

Osm iráckých křesťanů, kteří do ČR přišli v rámci programu nadačního fondu Generace 21, ve čtvrtek zamíří z Brna zpět do vlasti. Oznámil to Miroslav Makovička z fondu. Dalších 25 uprchlíků odešlo o víkendu do Německa, kde požádali o azyl. Zatím není jasné, zda budou vráceni do České republiky.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Iráčtí uprchlíci při příletu do Prahy. Ve čtvrtek skupina osmi z nich odcestuje zpět do Iráku.

Článek

Osmičlenná skupinka z Brna čítá pět dospělých a tři děti. Je složená ze dvou prarodičů, dvou jejich dcer, přičemž jedna má malé dítě a druhá manžela a dvě děti. Důvodem návratu je stesk prarodičů po rodné zemi.

"Osm Iráčanů odjede z Brna vlakem ve čtvrtek po půl šesté ráno do Prahy, kde si na pobočce ministerstva vnitra vyzvednou irácké pasy a odevzdají svá prohlášení, že se vzdávají azylu v České republice. Poté mohou pokračovat na letiště a po třetí hodině odpoledne jim letí letadlo do Istanbulu, odkud budou pokračovat do Iráku," popsal Makovička.

Zbývající Iráčané se vrátit nechystají

Zbylých 16 Iráčanů chce zůstat v Brně. Radní jim schválili poskytnutí dvou bytů, jeden je velkometrážní a najde v něm zázemí osm lidí, další lidé půjdou do druhého bytu a zbytek do třetího, který však neposkytlo Brno, ale soukromá osoba.

"Jeden je na ulici Pellicově a druhý na ulici Václavské. Skupina, která se rozhodla v Brně dlouhodobě zůstat, se nadále vzdělává a má čtyři hodiny češtiny denně," doplnil primátor Brna Petr Vokřál (ANO).

Zatím jsou Iráčané v jednom z hostelů v centru města, odkud se ale musí nejpozději do 14. dubna vystěhovat.

ČR přijala bezmála 90 křesťanských uprchlíků, přestože se původně mluvilo o přesídlení 153 lidí. Část našla zázemí v Okrouhlíku na Jihlavsku, část v Brně a někteří ve Smilovicích u Třince.

Skupina z Okrouhlíku ale odmítla český azyl a vydala se autobusem do Německa, kde je na hranicích zadržela německá policie. Kvůli odmítnutí azylu ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) dočasně pozastavil přesídlení zbylých křesťanů do ČR. Celým projektem se bude zabývat vláda. Zatím ani není jasné, zda Německo uprchlíky z Okrouhlíku vrátí do ČR.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám