Hlavní obsah

Češi žijí déle a jsou zdravější než dřív, ukázala analýza

Kvalita života Čechů z hlediska zdraví i ekonomiky se zlepšuje, ukázala vládní studie udržitelného rozvoje, kterou v úterý představili její autoři. Česko ale zaostává v ochraně životního prostředí. Situační zpráva o udržitelném rozvoji 2016 upozorňuje také na to, že pokračuje stárnutí české populace.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Kvalita života se zlepšila v socioekonomických i demografických parametrech, není tomu tak u parametrů v enviromentální oblasti,” shrnula závěry obsáhlé studie analytička Drahomíra Dubská.

Upozornila na to, že v uplynulých 25 letech se v návaznosti na pokrok medicíny a změn v životním stylu prodloužil lidem život až o deset let. Vzrostla také pravděpodobnost, že lidé starší 65 let prožijí další roky ve zdraví nebo jen s mírným omezením.

I přes patrné zlepšení zdravotního stavu populace, Češi dále převyšují evropský průměr v počtu úmrtí v důsledku kardiovaskulárních chorob nebo nádorových onemocnění.

Dubská podotkla, že Česko v této oblasti mezi evropskými zeměmi vyniká, přestože počet úmrtí způsobených těmito nemocemi podle dat od roku 1990 klesá, u onemocnění oběhové soustavy zhruba o polovinu a u nádorů přibližně o třetinu.

Stárnutí populace

Delší dožití v kombinaci s relativně nízkou porodností podle Dubské logicky vede ke stárnutí populace. Tím pádem se zvyšuje ekonomická závislost seniorů a dětí na lidech v produktivním věku. Podle standardního výpočtu takzvaného indexu ekonomické závislosti připadá na 100 lidí v produktivním věku (15 - 65 let) 49 dětí a starších lidí.

„Pokud posuneme věkové kategorie do reálnější podoby, tak je index ekonomické závislosti v České republice méně příznivý,” řekla Dubská. „Jen velmi málo lidí ve věku od 15 do 19 let totiž pracuje,” poznamenala. Odhadem tak na stovku lidí v produktivním věku připadá přibližně 70 osob, které musí „živit”.

Pozitivním trendem je dle závěrů zprávy poměrně vysoká zaměstnanost starších lidí. Podle závěrů zprávy bylo v roce 2014 zaměstnáno 54 procent lidí v tomto věku. „Mají problém najít práci, ale pokud ji najdou, ukazují, že v České republice je možné dosahovat vysoké zaměstnanosti v této věkové kategorii,” uvedla Dubská.

Kladně experti hodnotili také míru zadlužení českých domácností. V porovnání vůči HDP je Česko v žebříčku zemí EU na pátém místě. „Češi jsou opatrní, pokud jde o nakládání s penězi, což se projevuje i v zadlužení,” zmínila jednu z příčin Dubská.

Rezervy v nakládání s odpadem

Expert na životní prostředí Bedřich Moldan upozornil na negativní trendy v enviromentální oblasti. Podle dat ze studie se nedaří dostatečně snižovat energetickou a materiální náročnost české ekonomiky, což je dáno její strukturou.

Dalším problémem je velké znečištění ovzduší zejména kvůli vytápění nebo uvolňováním zplodin z motorů. Rezervy má Česko také v nakládání s odpadem. Moldan varoval také před rozmachem zástavby zemědělské půdy například kvůli stavbě dálnic.

Závěry studie mají posloužit jako zdroj dat o celkové kvalitě života v ČR. Rada vlády pro udržitelný rozvoj chce docílit toho, aby se příští analytickou zprávu zabýval Parlament a vzešly z ní návrhy na konkrétní legislativu.

Výběr článků

Načítám