Hlavní obsah

Na protikorupční speciál bude dohlížet Nejvyšší státní zastupitelství, navrhl Pelikán

Právo, Radim Vaculík

Návrh zákona o státním zastupitelství bude obsahovat i částečný dohled nad speciálním protikorupčním zastupitelstvím, které bude prošetřovat nejzávažnější kauzy. V úterý to potvrdil ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO), který tak vyhověl připomínkám, které k dlouho připravované normě měli koaliční partneři.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán

Článek

Vše by podle Petra Forejta z oddělení trestně-právní legislativy ministerstva mělo fungovat tak, že v okamžiku, kdy policie ukončí vyšetřování nějakého případu a navrhne státnímu zástupci z tohoto protikorupčního speciálu podat obžalobu, ten případ předloží k dohledové kontrole nadřízenému Nejvyššímu státnímu zastupitelství v Brně (NSZ).

Tamní žalobci pak budou mít dva měsíce na to, aby okolnosti dané kauzy pečlivě přezkoumali a případně navrhli nějaká doplnění či doporučení.

Mezi nimi by mohl být například kvůli chybějícím důkazům či nejasnostem, anebo možným pochybením při vyšetřování tzv. pokyn vrátit věc policii k došetření.

Naopak NSZ nebude moci vydat podřízeným žalobcům z protikorupčního speciálu jakékoli negativní nařízení, tedy pokyn zastavit trestní stíhání.

Je to takové nechtěné dítě... Ať přijdete s čímkoli, je to vždycky špatně
ministr spravedlnosti Robert Pelikán o návrhu zákona o státním zastupitelství

Změna zamíchá kartami?

„Tento krok může docela zamíchat kartami,“ míní Pelikán o nynějším doplňku návrhu zákona, který bude probírat ve čtvrtek na dalším zasedání kabinetu premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD).

Právě chybějící jakýkoli dohled nad prací státních zástupců z budoucího protikorupčního speciálu byl údajně hlavním důvodem, proč se zákon nelíbil vládním lidovcům i sociálním demokratům.

Pelikán v úterý na setkání s novináři připustil, že v otázce podpory této zásadní novely půjde o tuhý boj, zatím prý získal na svou stranu samotného předsedu vlády Sobotku, ale nikoli jeho stranické vládní kolegy. K tomu ministr spravedlnosti doplnil, že vlastně sám přesně netuší, s kým ze strany ČSSD má o zákoně jednat.

Dokonce přiznal, že jednoznačnou podporu má zákon jen u jeho domovského hnutí ANO.

„Je to takové nechtěné dítě... Ať přijdete s čímkoli, je to vždycky špatně,“ poznamenal Pelikán v návaznosti na to, že už několikrát z popudu vládních kolegů návrh zákona měnil a nikdy nebyli spokojeni všichni.

Nezávislost žalobců se nemusí líbit všem

Má však za to, že dosud chybějící kontrola práce žalobců z protikorupčního speciálu v textu novely nebyla jediným problémem, kvůli němuž tento návrh stále naráží na odpor nejen mezi ministry, ale i poslanci.

Související téma:

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán

„Jedním z hlavních důvodů, proč je ten proces schvalování tohoto zákona tak komplikovaný, je fakt, že ta státní zastupitelství od nejvyššího, přes vrchní až po některá krajská a okresní už dnes ukazují svou nezávislost,“ podotkl Pelikán s tím, že nový zákon by ji měl ještě víc zajistit a to se některým lidem nemusí líbit.

Reklama

Výběr článků

Načítám