Hlavní obsah

Jako Veřejná bezpečnost, kritizuje opozice postup policie vůči antizemanovským demonstrantům

Novinky, jas, zpe
Aktualizováno

Postup policistů, kteří při březnové návštěvě prezidenta Miloše Zemana v Bochově na Karlovarsku legitimovali jeho odpůrce, je podle opozičních politiků návratem do dob před listopadem 1989. Policie v těchto dnech začala demonstranty zvát k podání vysvětlení.

Foto: Milan Malíček, Právo

Poslankyně Miroslava Němcová (ODS) s Petrem Gazdíkem (TOP 09 a Starostové) chtějí vysvětlení od ministra vnitra.

Článek

„Je nepřijatelné, aby pokojní odpůrci prezidenta Zemana byli zváni na policii. Takové postupy jsou v demokratické zemi nepřijatelné. Měl by je odmítnout i sám prezident Zeman. Na ministrovi vnitra je, aby tento postup vysvětlil,” sdělil předseda ODS Petr Fiala.

Občané, kteří vyjádřili svůj názor, podle něj nemohou být šikanováni za to, že vyjádří svůj názor.

„Musíme rázně odmítnout jakékoli zneužívání policie. Jednou FAMU, podruhé Bochov – to musí přestat,” uvedl s poukazem na nedávnou návštěvu čínského prezidenta, při níž se policisté na FAMU zajímali o to, kdo povolil vyvěšení tibetských vlajek.

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) již požádal policejního prezidenta Tomáše Tuhého o vysvětlení případu z Bochova i pražské FAMU.

„Pan ministr vnitra dal Policii ČR týden na vysvětlení konkrétních událostí. Tento termín samozřejmě dodržíme a s výsledkem seznámíme nejprve pana ministra a následně i veřejnost,” uvedl mluvčí policejního prezídia Josef Bocán.

Jako před listopadem 1989

„Začínáme se vracet někam, kde jsme nechtěli v roce 89 dál žít. Policie se v poslední době chová nestandardně,” uvedl v reakci předseda STAN Petr Gazdík.

„Budeme ve Sněmovně žádat vládu o vysvětlení více takových případů z poslední doby,” dodal zároveň.

Policejní hlídka v Bochově legitimovala protestující proti Zemanovi. Záběry z 9. března 2016Video: Novinky

Podobně vnímá záležitost poslankyně ODS Miroslava Němcová.

„Postup Policie ČR v tomto případě připomíná totalitní Veřejnou bezpečnost. Policie selhala, to nelze jen tak přejít,” sdělila Novinkám s tím, že bude v této věci interpelovat ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD). „Za to musí padat hlavy,” dodala.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Skupina asi deseti lidí přišla přivítat prezidenta Miloše Zemana před kulturní dům v Bochově na Karlovarsku s nelichotivými transparenty

Policisté počátkem března při prezidentově návštěvě Bochova legitimovali skupinku zhruba deseti demonstrantů, kteří s transparenty vyjadřovali nesouhlas se Zemanovou politikou.

Počátkem dubna začali policisté demonstranty předvolávat k podání vysvětlení, přičemž se zajímali zejména o to, kdo jejich akci organizoval.

Anketa

Je podle vás předvolání demonstrantů z Bochova legitimní?
Ano, policie na to má právo.
38,8 %
Ne, je to policejní šikana.
58,8 %
Je mi to jedno
2,4 %
Celkem hlasovalo 4577 čtenářů.

Související témata:

Foto: Pavel Karban, Právo

Petr Fiala, předseda ODS

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr vnitra Milan Chovanec při rozhovoru pro deník Právo.

Foto: Milan Malíček, Právo

Petr Gazdík

Foto: Petr Horník, Právo

Miroslava Němcová

Reklama

Výběr článků

Načítám