Hlavní obsah

Lídři ČSSD se kvůli obří pokutě musí plácnout přes kapsu

Právo, Karolina Brožová

Prohraný spor ČSSD s bývalým advokátem Zdeňkem Altnerem o 337 miliónů korun bude mít dohru pro peněženky krajských lídrů a kandidátů na senátory. Vedení strany totiž do jejich letošní kampaně nehodlá investovat slibovaných sto miliónů. Mnozí tak sáhnou víc do vlastní kapsy.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Plán, jak vyřešit splátku 337 miliónů korun advokátovi Zdeňku Altnerovi, má představit místopředseda ČSSD pro hospodaření Martin Starec. (na snímku s Bohuslavem Sobotkou)

Článek

Částku pro Altnera chce ČSSD vyřešit bankovním úvěrem. Aby ho však mohla splácet, bude muset šetřit. Alternativy předloží místopředseda ČSSD pro hospodaření Martin Starec.

„Jednání probíhají. Ve středu předložím návrh rozpočtové změny,“ řekl Právu. Na otázku, zda se nutné úspory dotknou i volební kampaně, řekl: „Dotkne se to všeho a všech.“

Obhájit osm hejtmanství

Posléze však dodal, že zajistit kampaň bude pro stranu stále prioritní. Mandát totiž skončí deseti stranickým senátorům a jedenácti hejtmanům za ČSSD a soc. dem. plánuje obhájit aspoň osm těchto krajských křesel. Babišovci ohlásili, že na kampaň vydá ANO 50 miliónů.

Se snížením prostředků na svou kampaň špičky soc. dem. počítají. „ČSSD potřebuje uspět ve volbách,“ řekl Právu pardubický hejtman Martin Netolický.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický

I před tím, než soud nařídil ČSSD Altnerovi zaplatit stovky miliónů, prý plánoval na kampaň přispět. „Počítám zatím s částkou kolem 200 tisíc korun, možná to navýším. Budou to peníze z mého účtu,“ uvedl Netolický.

Když jednáte se sponzory, tak od vás něco očekávají. Nechci být nikomu zavázán. To je můj postoj
pardubický hejtman Martin Netolický

Dodal, že případné sponzory si pečlivě vybere. „Když jednáte se sponzory, tak od vás něco očekávají. Pokud nějací budou, tak vše budeme mít ve smlouvě, vše transparentní. Nechci být nikomu zavázán. To je můj postoj číslo jedna,“ řekl Právu.

Vlastní prostředky do kampaně vloží i kandidáti na senátory Zdeněk ŠkromachStanislav Huml. Kolik to bude, však oba zatím tají. „Dost, aby byla úspěšná. Bylo by nepraktické sdělovat soupeřům naše možnosti,“ řekl Právu Škromach. „Své prostředky určitě ano. Sponzory nevylučuji,“ napsal Právu Huml.

Foto: Milan Malíček, Právo

Stanislav Huml

Jiní lídři teprve další postup ladí. „Pan místopředseda Starec má připravit alternativy, a o nich bude jednat vedení strany. Až se s nimi seznámím, mohu další kroky komentovat,“ napsal Právu jihomoravský hejtman Michal Hašek.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jiří Běhounek

Stejně se k věci postavil i hejtman Vysočiny a nestranický kandidát na tuto funkci Jiří Běhounek. Na otázku, zda do kampaně dá vlastní prostředky, nebo bude shánět sponzory, napsal Právu: „Až bude znám návrh postupu, tak se budu moci rozhodnout.“

Kandidáti vždy přispívali víc

Že kvůli pokutě budou muset sáhnout špičky ČSSD do svého, je ve straně takřka všem jasné. Už v minulosti to bývalo tak, že kandidáti v roce kampaně přispívali vyššími částkami do rozpočtu strany. Třeba Roman Onderka v roce 2014, když kandidoval na brněnského primátora, poslal straně darem 114 tisíc. Loni, když nekandidoval nikam, poslal už jen 12 tisíc.

Ještě štědřejší byl ve volebním roce 2014 šéf pražské ČSSD a nemocnice Motol Miloslav Ludvík, který dal rovných 200 tisíc, loni nedal podle výroční zprávy nic.

Jak vysvětlila místopředsedkyně soc. dem. a ministryně práce Michaela Marksová, podle interních předpisů dávají funkcionáři vysoké členské příspěvky. Ona sama prý dala 50 tisíc. Ve výroční zprávě se objevily jen čtyři stovky jako příspěvek, který je povinna platit coby pražská zastupitelka.

Nyní však bude strana po funkcionářích asi požadovat víc. „Určitě takový návrh padne,“ odpověděl Starec na otázku, zda ČSSD vyzve sponzory a příznivce. Už nyní prý někteří členové nabízejí pomoc.

Související téma:

Foto: Novinky

„Naši členové se hlásí k tomu, že tento problém můžeme vyřešit, a já věřím, že ho vyřešíme,“ dodal Starec.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám