Hlavní obsah

NKÚ: Ministerstvo kultury v roce 2014 nevedlo správné účetnictví

Praha

Ministerstvo kultury v roce 2014 nevedlo správné a úplné účetnictví, uvedl v pondělí Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ). Našel nesprávnosti za více než 1,6 miliardy korun. Většinou šlo o špatně vykázané peníze. V závěrečném účtu za rok 2014 ale NKÚ významné nedostatky neodhalil.

Foto: Milan Malíček, Právo

Nejvyšší kontrolní úřad

Článek

"Nejvýznamnější nesprávnost v účetní závěrce představuje nesprávné vykázání přijatých refundací spolufinancovaných transferů v hodnotě 1,1 miliardy korun," uvedl NKÚ. Ministerstvo také v přehledu o změnách vlastního kapitálu nesprávně vykázalo 227 miliónů korun týkajících se snížení závazku v rámci finančního vyrovnání s církvemi.

Kontroloři ověřili, že ministerstvo ve svém účetnictví vykazuje závazek vůči církvím téměř 57 miliard korun. Závazek odpovídá zákonem stanovené výši.

Ke spolehlivosti údajů účetní závěrky jako celku se ale NKÚ nevyjádřil. "Důvodem byly nejednoznačnosti v účetních předpisech týkající se zejména předfinancování transferů spolufinancovaných z EU, které tvořily významnou část účetní závěrky ministerstva kultury. Tento problém byl vyřešen novelou předpisů pro účetnictví účinnou od začátku roku 2015," uvedl NKÚ.

Podle kontrolorů ministerstvo nesprávně účtovalo o dotacích, které poskytlo svým příspěvkovým organizacím na nákup majetku. Šlo o téměř 68 miliónů korun z prověřovaného vzorku 132 miliónů korun. Ministerstvo také nesprávně rozlišovalo mezi krátkodobými a dlouhodobými zálohami na transfery nebo nesprávně vypočetlo odpisy dlouhodobého majetku.

"Pokud ministerstvo kultury nepřijme opatření k nápravě zjištěných nedostatků, promítnou se nesprávnosti do dalšího účetního období a následně ovlivní v rámci konsolidačního celku účetní výkazy za Českou republiku," dodal NKÚ.

Reklama

Výběr článků

Načítám