Hlavní obsah

Poslanec se po rychlé jízdě oháněl imunitou, může se mu to prodražit

Právo, ada, nig

Nezařazenému poslanci Milanu Šarapatkovi (zvolen za Úsvit) se nejspíš prodraží jeho odvolávání se na imunitu. Podle informací Práva ho totiž 11. března v Holešově ve Zlínském kraji načapali městští strážníci při dopravním přestupku, kdy přikázanou padesátikilometrovou rychlost překročil o 23 kilometrů v hodině.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Poslanec Milan Šarapatka

Článek

Šarapatka spolu s občanským průkazem předložil také svůj poslanecký průkaz s tím, že chce, aby jeho přestupek projednal sněmovní mandátový a imunitní výbor. Odmítl také podepsat oznámení o spáchání přestupku.

A právě odvolání se na imunitu může znamenat, že provinilec dostane ve Sněmovně větší pokutu, než jakou by zaplatil na místě anebo v přestupkovém řízení.

Mandátové a imunitní výbory obou parlamentních komor totiž obvykle vyměří zákonodárcům vyšší pokutu, která může dosáhnout až patnácti tisíc korun. Výbor pak může poslat své rozhodnutí na příslušný obecní úřad, kde viníkovi hrozí i ztráta bodů.

Podle sazebníku pokut by přitom poslanec na místě v blokové pokutě za daný přestupek zaplatil do 2500 korun, ve správním řízení od dvou do pěti tisíc a přišel by o tři body.

Navíc zatímco správní řízení je neveřejné, a tudíž by veřejnosti zůstalo utajeno, v parlamentu se prohřešky poslanců a senátorů těžko utají, byť jednání výboru není rovněž veřejnosti přístupné.

Právě kvůli zabránění veřejné ostudě raději volí zákonodárci cestu správního řízení anebo zaplatí na místě jako kterýkoli jiný občan.

Mohou si vybrat

Od roku 2002 si poslanci a senátoři mohou vybrat, zda jejich konání posoudí příslušný správní orgán, anebo mandátový a imunitní výbor. Do té doby byli chráněni také přestupkovou imunitou.

Po změně přestupkového zákona se tak mandátové a imunitní výbory obou komor dopravními i jinými přestupky zákonodárců zabývají jen výjimečně.

Šarapatku tak v příštích týdnech čeká předvolání před členy imunitního výboru, aby své chování obhájil. V případě vyměření pokuty se může poslanec odvolat k celé Sněmovně, která hlasováním rozhodne o tom, zda bude muset zaplatit, či nikoli.

Anketa

Platili jste někdy pokutu za rychlou jízdu v obci?
ano, zaplatil/a jsem na místě
47,1 %
ano, ale zaplatil/a jsem později
7,9 %
sice mě policisté chytli, ale nic jsem nakonec neplatil/a
2,2 %
ne
42,8 %
Celkem hlasovalo 2640 čtenářů.

Související téma:

Foto: archiv Úsvit, Právo

Milan Šarapatka

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám