Hlavní obsah

ČSSD hospodařila s rekordním přebytkem

Právo, Jan Martinek
Aktualizováno

V loňském nevolebním roce sociální demokracie výrazně ušetřila. Podle výroční zprávy, kterou ve středu prezentoval místopředseda pro hospodaření Martin Starec, se nejsilnější vládní straně dařilo hospodařit s přebytkem 27 miliónů.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Místopředseda ČSSD Martin Starec a šéf strany Bohuslav Sobotka

Článek

Starec uvedl, že ČSSD se daří hospodařit bezztrátově už pět let, v roce 2014 ušetřila 600 tisíc korun, ačkoliv celková bilance byla mínus 47 miliónů. V roce 2010 ještě ČSSD vykázala půl miliardy dluhu. „Daří se nám racionalizovat naše výdaje,“ uvedl Starec.

Příjmy sociální demokracie tvořily v loňském roce přes 174,5 miliónu korun. Rozhodující složkou je příspěvek ze státního rozpočtu, který tvořil 133 miliónů. Pouze jedno procento (1,8 miliónu) tvořily sponzorské dary.

„Vzhledem k tomu, že byl nevolební rok, byl zájem sponzorů nízký. Většinou se jedná o drobné sponzory, dary nepřevyšují padesátitisícovou částku,“ řekl Starec. Nejštědřejším sponzorem byl Ludvík Urban, který straně věnoval 174 tisíc korun. Urban je členem ČSSD ve Zlínském kraji, je náměstkem generálního ředitele Českých drah.

Za volby utratí až 100 miliónů

Nyní strana dluží své společnosti Cíl 159,6 miliónu a má kontokorentní úvěr u Fio banky, ČSSD loni doplácela i na doplňovací senátní volby. „Celkově jsme snížili naše závazky o 30 miliónů,“ sdělil Starec. Letos čeká ČSSD perný rok, za dvoje volby, senátní a krajské, plánuje utratit až sto miliónů.

„Letošní rozpočet plánujeme jako provozně vyrovnaný, ale počítáme se ztrátou 15 miliónů,“ řekl Starec. „První dva měsíce naznačují, že se nám rozpočet daří plnit,“ dodal.

Aktuální kampaň „Stát není firma“ ČSSD šíří ponejvíce po sociálních sítích, chce oslovit především mladé voliče, tedy segment, ve kterém dlouhodobě zaostává.

Reklama

Výběr článků

Načítám