Hlavní obsah

Česko pošle do Turecka do roku 2019 půl miliardy na zvládnutí uprchlické krize

Do roku 2019 pošle ČR do Turecka na pomoc s uprchlíky půl miliardy korun. Ve středu se na tom na svém jednání dohodla vláda. Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) dodal, že výplata sumy bude závislá na tom, zda Turecko bude plnit dohody a uhlídá příliv migrantů. Evropská unie Turecku přislíbila na uprchlickou krizi tři miliardy eur (přes 81 miliard korun).

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD)

Článek

„Uvolňování je vázáno na to, že Turecko bude plnit úkoly, které dostalo. Bude to permanentně kontrolováno. Další uvolňování bude záviset na tom, zda bude vidět, že se daří zastavit ten tok migrantů přes Balkán,” uvedl Zaorálek. Peníze mají sloužit na projekty, které zajistí uprchlíkům lepší podmínky pro život.

Využití peněz bude podle dohody EU s Ankarou monitorovat zvláštní řídicí výbor, v němž má každý členský stát Evropské unie jeden hlas, dva hlasy pak patří Evropské komisi. Pokud by Turecko nesplňovalo podmínky stanovené dohodou, peníze nedostane.

Dohoda počítá s tím, že se přísun peněz do Turecka zastaví v případě, že výbor shledá, že Turecko své závazky neplní. Jednotlivým členským státům by se pak peníze, kterými přispějí do evropského rozpočtu, vracely.

Peníze půjdou na konkrétní projekty

Peníze by zpočátku měly jít na projekty zaměřené na humanitární pomoc. Evropa Turecku přispěje také na vzdělání, lékařskou péči a sociální začleňování. Podle dohody je příspěvek EU vždy vázán na konkrétní projekt.

První příspěvek by Česko podle navrženého harmonogramu poslalo ve čtvrtém čtvrtletí roku 2016. Letos ČR vyplatí šest miliónů eur (asi 162 miliónů korun).

Na společném akčním plánu na řešení migrace se EU s Tureckem dohodla loni v říjnu. Již tehdy slíbila Unie Turecku tři miliardy eur. Konečná dohoda byla přijata až na březnovém summitu EU. Ta už počítá s tím, že příspěvek na pomoc uprchlíkům by ze strany EU mohl být navýšen. Další tři miliardy eur by Ankara mohla dostat po vyčerpání původní částky.

Anketa

Souhlasíte s posláním 500 miliónů Turecku na pomoc s uprchlíky?
Ano
2,6 %
Ne
97,4 %
Celkem hlasovalo 1782 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám