Hlavní obsah

Chovanec: Obávám se, že teroristické útoky budou přibývat

Novinky, Barbora Zpěváčková

Teroristické útoky, které v úterý zažila belgická metropole Brusel, nejsou poslední. Je o tom přesvědčen ministr vnitra Milan Chovance (ČSSD). Obává se, že podobné případy se budou množit. Pokud země Unie nezačnou jednat, žádná evropská země, ani město nejsou bezpečné, řekl Novinkám Chovanec po mimořádném jednání s ministry vnitra EU v Bruselu.

Foto: Petr Horník , Právo

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD)

Článek

Budou se teroristické útoky v Evropě stupňovat?

Obávám se, že útoky se budou množit. To, co zažíváme v dnešní době, není poslední útok. Pokud úsilí Evropy zůstane pouze na papíře a neodvede se do konkrétních úkolů, tak nejsme schopni s terorismem bojovat.  To je ta debata, která se tu dneska vede - o sdílení informací.

Čeká něco podobného i Prahu?

Doufám, že to Prahu nečeká v první fázi. Ale pokud s tím nebude Evropa něco dělat, tak žádná země, žádný stát, žádné město v Evropě není bezpečné. V současné době nejsou informace, že by Praha byla - byť měkkým cílem pro terorismus. Ale prostě to nelze vyloučit. Kdo dneska říká, že jsme bezpeční, tak lže. Jsme v nebezpečném světě.

Slovensko zavedlo kontroly na letišti už před terminály. Chystá se něco podobného také v Česku?

K tomu zatím nemáme důvody. Velice pečlivě jsme vyhodnocovali informace, které jsou. Stejné množství a kumulace lidí jako na letišti je například i v nákupních centrech. Kdybychom přijali tuto filozofii, museli bychom stejně postupovat v metru a obchodních domech a pouštět tam lidi jen přes detekční rámy. Nechceme kontrolovat lidi více, než je zdrávo. Nedávno jsem navštívil Keňu a tam jsou skenery v obchodních domech. Doufám, že je k tomu v Evropě ještě daleko.

Přesto byl v Česku vyhlášen první stupeň ohrožení terorismem, hlídky policistů posílila armáda..

Veřejnost jasně vidí, že stát je akceschopný a dokáže řešit problémy. Je to taky o určité psychologii. Prioritou dneška je obezřetnost. Situace v Belgii nenasvědčuje tomu, že by něco mělo eskalovat. Ale dnešní informace svědčí o tom, že útok souvisí se zatčením teroristy (Salaha Abdeslama - pozn. red.). Ukazuje se, že ten útok byl urychlen. Jak o tom v kuloárech hovoří belgičtí kolegové - původně byl plánován na Velikonoce. Je to útok na evropskou civilizaci. Je potřeba si na to ne snad zvykat, ale počítat s tím.

Reklama

Výběr článků

Načítám