Hlavní obsah

Velikonoční pondělí

Velikonoční nebo také Červené pondělí následuje po křesťanském svatém týdnu, respektive po neděli Zmrtvýchvstání Páně. Chlapci podle zvyků chodí vyšupat děvčata, za což si většinou odnáší malovaná vajíčka. V České republice je Velikonoční pondělí dnem pracovního klidu.

Foto: Profimedia.cz

Samotné zdobení vajíček se vyvinulo z lidové tradice už v 19. století a původní barva kraslic byla červená. Symbolizovala život a lásku a podle pověr chránila i před démony.

Článek

Velikonoce jsou nejvýznamnějším křesťanským svátkem, samotné Velikonoční pondělí ale liturgický svátek není, křesťané oslavují radost z vykoupení.

S tímto dnem se pojí hodně tradic, a to hlavně koledování s pomlázkou. V některých krajích Česka dodržují lidé zvyk, podle kterého na přestupný rok mají vyšupat dívky chlapce.

Koledníci dostávají za odměnu kraslice, v poslední době je ale někdy nahrazují sladkosti nebo i sklenka alkoholu na zahřátí. Na Moravě a ve Slezsku se děvčata polévají vodou nebo rovnou hází do potoka, čímž o ně podle zvyků chlapci projevují zájem. Tento zvyk je mnohem rozšířenější na Slovensku.

Šlehal se i dobytek

Samotná pomlázka se plete většinou z vrbového proutí. Vyšlehání proutkem, pomlázkou (tatarem), vařechou či jalovcem má ženám zaručit mládí, krásu, zdraví a plodnost.

Dříve se šlehaly nejen dívky, ale i dospělí lidé a dobytek. Vejce se nejčastěji barvila červenou barvou, která je považována za symbol života. Proto je Velikonoční pondělí někdy známé právě jako Červené pondělí. Ke zdobení se používají barvy, vosk nebo i různé potisky a samolepky.

Vejce je důležitým znakem Velikonoc, má symbolizovat plodnost a často se mu přisuzovala magická moc. Tradice barvení vajíček vychází z čínské kultury a je stará víc než pět tisíc let. Vejce údajně má být jako zamčený hrob, ve kterém je přesto ukryto něco živého.

Hledání vajíček

V mnoha domácnostech se na Velikonoce peče beránek. V této souvislosti se také traduje, že každá žena a dívka by si měla v pondělí vzít něco nového na sebe, aby ji beránek tzv. nepokakal.

V některých jiných evropských zemích lidé vůbec neznají koledování. V mnoha státech, například v Německu nebo v USA děti hledají vajíčka či sladkosti ukryté na zahradě. Norové mají zase Velikonoce spojené s detektivními příběhy a pobytem na horách.

Velikonoce jako vrchol liturgického roku

Tři dny, které Velikonočnímu pondělí předcházejí - tedy Velký pátek přes Bílou sobotu až po nedělní Boží hod velikonoční (Slavnost Zmrtvýchvstání Páně), jsou vyvrcholením křesťanského liturgického roku. Věřící si připomínají ukřižování a zmrtvýchvstání Ježíše Krista.

Velikonoce se však slavily i v předkřesťanských dobách, byly spojeny s příchodem jara.

Na Velký pátek si křesťané připomínají smrt Ježíše Krista. Hory podle pověstí vydávají své poklady a také by se nemělo prát prádlo. Lidé totiž věřili, že bude namáčené do Kristovy krve místo vody. Velký pátek je součástí Svatého týdne, který začíná Květnou nedělí.

V evangelických rodinách se jedná o sváteční den zpěvu pašijových písní a modliteb. Velký pátek si vysloužil také lidové přívlastky Bolestný či Tichý, což vyjadřuje smutek a půst věřících na památku ukřižování Ježíše.

Páteční bohoslužby v kostelech začínají už ve tři hodiny odpoledne (čas, kdy měl údajně zemřít Ježíš Kristus). U katolíků neprobíhá ten den eucharistie neboli přijímání chleba a vína proměněné v Kristovo tělo a krev. Čte se z evangelií, a to především pašije, tedy části, které připomínají poslední chvíle Ježíšova života. Kostel bývá vyzdobený chudě, chybí květiny a svíce.

Zvony v Římě

Podle tradice o den dříve, tedy na Zelený čtvrtek, odletěly všechny zvony do Říma a vracely se až na Bílou sobotu. V některých vesnicích je dodnes nahrazují děti s řehtačkami. Připomínají tak aktuální čas, který normálně hlásily právě zvony.

Od roku 2016 je Velký pátek opět státním svátkem, dohodli se na tom zákonodárci v prosinci 2015. Býval jím už za dob Československa, v roce 1951 byl ale zrušen.

Největší slavností křesťanského církevního roku je Boží hod Velikonoční. Ten den  křesťané oslavují zmrtvýchvstání Ježíše Krista. Symbolem je upečený beránek jako oběť. V některých zemích se tradičně jí jehněčí nebo kůzlečí maso.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám