Hlavní obsah

Proč jste schovávali vlastníky Čapího hnízda? dorážela opozice. Babiš zveřejnil jména akcionářů

– Praha • Aktualizováno
Novinky, Barbora Zpěváčková

Anonymní akcie Farmy Čapí hnízdo v době přidělení padesátimiliónové dotace z EU vlastnily děti Andreje Babiše a bratr jeho partnerky Moniky. Ministr financí a lídr hnutí ANO to řekl ve Sněmovně na mimořádné schůzi, kterou kvůli kauze na středu svolala pravicová opozice. Ta Babiše podezírá z dotačního podvodu. Šéf státní kasy trvá na tom, že se jedná o kampaň jeho nepřátel.

Foto: Petr Horník, Právo

Andrej Babiš ukazuje ceduli s fotografiemi opozičních poslanců - Miroslava Kalouska, Heleny Langšádlové (oba TOP 09), Petra Bendla z ODS a Davida Ratha (ex ČSSD), kteří podle něj dotaci na Farmu Čapí hnízdo schválili nebo ji kontrolovali.

Článek

20:08 - Sněmovna si na návrh šéfa poslanců soc. dem. Sklenáka odhlasovala přerušení mimořádné schůze o Čapím hnízdě do zveřejnění výsledků policejního šetření. Pro bylo 63 poslanců ze 115, proti jich bylo 48. On-line přenos skončil, děkujeme za pozornost.

20:02 - Poslanci pokračují ve schůzi. Kalousek navrhl přerušit jednání Sněmovny do doby, než Sobotka připustí, že jeho ministr je lhář.

19:57 - Řídící schůze Jan Bartošek (KDU-ČSL) vyhlásil kvůli neshodám o přerušení schůze pětiminutovou přestávku.

19:49 - Šéf poslanců ČSSD Roman Sklenák se Sobotky zastal s tím, že je na cestě do Francie, kde bude jednat s prezidentem Francoisem Hollandem. Sklenák navrhl, aby se diskuze o Čapím hnízdě přerušila, dokud nebudou známy výsledky šetření OLAFu a policie. To se nelíbí opozici.

19:45 - Někteří členové vlády se vrátili do sálu, mezi nimi i Babiš. Poslankyně Jana Černochová (ODS) vytkla premiérovi, že diskuzi neposlouchá.

19:30 - Vládní lavice se vyčistila. Už v ní nesedí ani Sobotka, ani Babiš. Debatě na plénu momentálně ze členů vlády naslouchá pouze ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) a ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (za ANO).

19:20 - Kalousek kritizoval Sobotku za jeho postoj. „Sedí vedle vás usvědčený lhář, který se usvědčil sám. Vy jste to, pane premiére, neslyšel? A vy říkáte, že to musí vyřešit policie a OLAF (Evropský úřad pro boj proti podvodům - pozn. red.)? Co na tom má k čertu řešit? Konejte!“ vyzval exministr financí Sobotku.

19:10 - Sobotka se pustil do pravicové opozice. Byla to podle něj totiž právě ona, kdo dvakrát zablokoval pokus zrušit anonymní akcie. „Ze strany pravice bylo argumentováno, že je to normální nástroj. Ti, co tady vystupují a kritizují anonymní akcie, je sami zablokovali,“ prohlásil premiér.

19:02 - Vystoupil premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Koalice podle něj projevila dobrou vůli, když schválila program schůze, kterou svolala opozice.

„Vystoupení, která zde zazněla, nezměnila můj názor na průběh věci. Nemůžu suplovat státní zástupce nebo soudce. Je třeba vyčkat na výsledky vyšetřování,“ zopakoval předseda vlády.

18:59 - Předseda klubu TOP 09 František Laudát navrhl, aby Sněmovna jednala i po deváté večer a po půlnoci. Jeho návrh nebyl přijat.

„Až si dáte na billboardy, že nejste politici a makáte, tak jste politici a nemakáte,“ obul se do svých kolegů. Narážel tak na hesla z předvolební kampaně hnutí ANO.

18:56 - První místopředseda lidovců a ministr zemědělství Marian Jurečka nemá žádný osobní názor na vysvětlení kauzy Čapího hnízda, které Sněmovně poskytl ministr financí a šéf hnutí ANO Andrej Babiš. Babiš v době, o níž se mluví, nebyl v politice, uvedl také podle ČTK Jurečka. Chce si počkat na závěry vyšetřování evropských a českých orgánů.

18:45 - Šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura chce vysvětlit, proč Babiš s rodinou využili v souvislosti s vlastnictvím Farmy Čapí hnízdo institut anonymních akcií.

„Co jste schovávali? Nebylo to náhodou proto, aby se firma z holdingu Agrofert mohla prohlásit za malý a střední projekt? Nic jiného mě nenapadá. Proč se u tak skvělého projektu schovávají vlastníci?” ptal se Stanjura.

18:38 - Poslanci si schválili program mimořádné schůze.

18:25 - „Pohádka pana ministra o strategickém investorovi je absolutní lež. Fraška,” komentoval Babišův projev v dolní komoře europoslanec a bývalý viceguvernér ČNB Luděk Niedermayer (za TOP 09).

18:23 Šéf lidoveckých poslanců Jiří Mihola podotkl, že poslanci si zatím ani po tříhodinové debatě neschválili program mimořádné schůze. Vystoupit zatím mohli jenom poslanci s přednostním právem.

18:16 - Kalousek položil na plénu řečnickou otázku, kolik je asi v Evropské unii zemí, jejichž ministr financí je podezřelý z dotačního podvodu. „Jedna,“ odpověděl si Kalousek. Sněmovna by podle něj měla přijmout politické stanovisko, zda je nebo není pro ČR únosné, aby byl její „supervizor evropských dotací“ podezřelý z dotačního podvodu.

18:07 - K řečnickému pultíku přistoupil šéf topky Kalousek. „Kdybychom mohli na začátku říct, proč jsme schůzi svolali, mohli jsme si ušetřit dvouhodinové tlachání pana ministra o tom, co dělaly jeho děti, psi nebo čápi...” uvedl.

17:59 - Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) by měl podle Fialy učinit nějaký krok a vyvodit z kauzy důsledky. „Proč na členy vlády nekladete stejné požadavky, jako jste kladl v minulosti na ministry, když jste byl v opozici?“ tázal se lídr občanských demokratů. Babišovi Fiala vzkázal, že pokud kauzu nedokáže věrohodně vysvětlit, měl by odstoupit.

17:43 - „Andrej Babiš po celou dobu Čapí hnízdo řídil a ovládal a měl na něj podstatný vliv,” prohlásil Fiala. Je podle něj jedno, kdo držel akcie. Podstatné prý je, kdo v ní (farmě) má rozhodovací pravomoci.

17:35 - Slovo si vzal předseda ODS Petr Fiala. Babiš podle něj kauzu důvěryhodně nevysvětlil.

„To, co se tady odehrálo, je neuvěřitelné. Já jsem se nedobrovolně ocitl na předvolebním shromáždění hnutí ANO. Je to nedůstojné pro tuto Sněmovnu. Všichni, kdo jste tohle dovolili, za to nesete odpovědnost. Budete první, kterým se to vymstí. Umožnit ve Sněmovně nehoráznou předvolební rétoriku, kterou Babiš předvedl, je chyba,“ vzkázal poslancům.

17:30 - Dotační podvod prý Babiš nespáchal. Jména akcionářů říct nechtěl, protože nechtěl ohrozit svoji rodinu. „Nemohl jsem říct pravdu, to přeci musí každý rodič pochopit. Děti jsou to nejcennější, co máme,“ hájil se. Uvedl také, že rezignovat na funkci ministra nehodlá.

Veřejnosti se omluvil za to, že se vyhýbal odpovědi. „Nepředpokládal jsem, že tento skvělý projekt pro veřejnost, za který by měla být v Bruselu Česká republika pochválena, bude zneužit proti mně,” prohlásil.

17:25 - Babiš prozradil anonymní akcionáře Čapího hnízda v době udělení dotace.

„Mé dcery jezdí od dětství na koni, rozhodl jsem se proto, že dám rodině prostředky, aby si firmu koupila a projekt realizovala. Farmu Čapí hnízdo vlastnily v rozhodné době mé dvě dospělé děti a bratr mojí partnerky, který držel podíl odpovídající podílu mých dvou nezletilých dětí a mé partnerky,” uvedl.

17:22 - „Může se nám někdo divit, když říkáme Babišova média?” podotkl na Twitteru lídr topky Kalousek. Reagoval tak na projev Babiše, ve kterém se pustil do novinářů vydavatelství Economia, které vlastní podnikatel Zdeněk Bakala. Babišovi patří vydavatelství Mafra, pod které spadá například deník MF Dnes. Ministr financí vlastní například i rádio Impuls.

17:19 - Šéf státní kasy se znova podivil, proč opozice svolala mimořádnou schůzi, když Čapí hnízdo řeší policie a novináři. „Nemáte jinou tému. Babiš - nepřítel,“ vztekal se.

17:11 - Po hodině a deseti minutách Babiš začíná popisovat, jak to bylo s Čapím hnízdem. Vytáhl ceduli s fotografiemi opozičních poslanců - Miroslava Kalouska, Heleny Langšádlové (oba TOP 09) a Petra Bendla z ODS, kteří podle něj dotaci schválili nebo ji kontrolovali.

16:58 - Projev Andreje Babiše trvá už hodinu. Nic z kauzy Čapí hnízdo zatím nevysvětlil.

16:53 - Šéf hnutí ANO kritizuje některá média za to, že na něj cíleně pořádají hon. Obvinil například novináře z médií patřící podnikateli Zdeňku Bakalovi (Bakala vlastní vydavatelství Economia, pod které spadají například Hospodářské noviny či týdeník Respekt - pozn. red.). Babiš se pustil i do majitele televize Barrandov Jaromíra Soukupa.

16:45 - Babiš už mluví tři čtvrtě hodiny, o Čapím hnízdě zatím nic neřekl. Na sociálních sítích ho za to kritizují opoziční politici.

16:30 - „Proč ODS a TOP 09 svolává mimořádnou schůzi ke kauze, která vznikla na základě anonymních udání? Kdo tu megakampaň platí? Bursík... A ten, ten... já ho nebudu jmenovat. Parchant a psychopat, já se s ním teď soudím,“ prohlásil Babiš.

Měl na mysli šéfredaktora Svobodného fóra Pavla Šafra. Tomu má Babiš podle rozhodnutí soudu zaplatit padesát tisíc za to, že ho již dříve nazval psychopatem.

16:20 - Ani po dvaceti minutách Babišova projevu nepadlo žádné vysvětlení ohledně Čapího hnízda – jediného tématu mimořádné schůze.

Ministr financí mluví o různých věcech. Prohlásil například, že jeho holding Agrofert je něco, co nedokážou mnozí ani pochopit, a tak to chtějí zničit. Pochválil si také vládu s ČSSD a lidovci, zkritizoval předsedu TOP 09 Kalouska.

16:05 - O Čapím hnízdu ministr financí zatím nemluví, ale zato baví poslance. „Mám střet zájmů, ale já ho nezneužívám. Já jsem do politiky nechtěl. Vy jste mě zplodili. Zkorumpovaná ODS a Kalousek,“ řekl v projevu. Sněmovnou se rozezněl smích.

Babiš zopakoval, že se proti němu vede kampaň. Zmínil například kauzu s StB či Kostelecké uzeniny, které patří do jeho holdingu Agrofert. „Za poslední dva měsíce se v Kosteleckých uzeninách našly dvě jehly,“ zdůraznil.

15:58 - Půl hodiny po začátku schůze se ke slovu dostává Andrej Babiš. „Jsem strašně rád, že tady můžu vystoupit a vysvětlit podrobnosti této manipulativní kampaně kolem Čapího hnízda, která má jediný cíl – abych skončil ve vládě a v české politice. Nelžu, nekradu a nikdo mě nemůže zkorumpovat,” prohlásil ministr financí.

15:53 - Kalousek se rozčílil na řídící schůze Jermanovou, která mu skočila do řeči. „Neopovažujte se mě umlčet,” hřímal na ni.

15:51 - Stanjura poslancům vytkl, že jako prvního nenechají vystoupit Fialu. „Čeho se bojíte? Náš pan předseda promluví za tři kluby, bude to maximálně dvacet minut. Je něco, čemu se říká slušné chování,“ řekl.

Dodal, že obdivuje Babišovu jasnozřivost. „Pan Babiš asi odpoví na otázky, které jsme mu ani nemohli položit,“ podotkl Stanjura.

15:43 - Námitku proti postupu předsedající vznesl i Miroslav Kalousek. Navrhl kompromis, aby za pravicovou opozici jako první vystoupil předseda ODS Petr Fiala. I tento návrh byl zamítnut.

15:35 - Řídící schůze Jermanová představila pořadí, ve kterém politici vystoupí. Jako první měl slovo dostat ministr financí Andrej Babiš. Proti tomu se ohradil šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura. „Bývá normální, že pokud někdo svolá schůzi a navrhne program, jako první vystoupí navrhovatelé a pokusí se přesvědčit poslance, aby schválili program. Nejsme na schůzi ANO, ani na valné hromadě Agrofertu,“ prohlásil Stanjura. Poslanci jeho námitku zamítli.

15:30 - Začala mimořádná schůze dolní komory. Jednání bude řídit místopředsedkyně Sněmovny Jaroslava Jermanová z Babišova hnutí ANO.

Ještě před zahájením schůze proběhla  u Sněmovny demonstrace lidí převlečených za čápy. [celá zpráva]

BEZ KOMENTÁŘE: Demonstrace proti Andreji Babišovi na Malé StraněVideo: Novinky

15:25 - Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek na tiskové konferenci před mimořádnou schůzí řekl, že Sněmovna je povinna zaujmout jasné politické stanovisko k otázce, zda je, či není únosné, aby osoba podezřelá z dotačního podvodu byla zároveň odpovědná za Auditní orgán ČR a byla tak kontrolorem poctivosti čerpání dotací z EU.

„Chceme Sněmovně položit otázku, jestli je to únosné. Schůzi jsme nesvolali proto, abychom pana ministra Babiše grilovali. On se za poslední týden dostatečně ugriloval sám. Nepochybuji, že tomu dnešním den měrou přispěje,“ uvedl Kalousek.

Foto: Naďa Adamičková, Právo

Vůz z billboardem jezdil ve středu v okolí Sněmovny

Ve středu jezdil v okolí Malostranského náměstí vůz s billboardem s nápisem „Miliardáři nepotřebují žádné dotace”.

Anketa

Je dostačující vysvětlení ministra Babiše, že Čapí hnízdo vlastnili jeho příbuzní?
Ano
46,9 %
Ne
53,1 %
Celkem hlasovalo 27579 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám