Hlavní obsah

Udusil se při kojení, brání se žena obžalovaná z vraždy novorozence

– Olomouc
Právo, Petr Marek

Kauzou osmadvacetileté Slovenky, která čelí obžalobě, že předloni v říjnu v Přerově úmyslně usmrtila svého tehdy šestitýdenního syna, se ve středu začal zabývat senát olomoucké pobočky Krajského soudu (KS) v Ostravě. Ženě, které v minulosti zemřely další dvě děti, hrozí až 20 let vězení nebo výjimečný trest. Žena u soudu nevypovídala, při výslechu na policii řekla, že dítě se udusilo, když usnula při kojení.

Foto: Petr Marek, Právo

Obžalovaná u olomouckého soudu

Článek

Původně byla stíhána za usmrcení z nedbalosti, kriminalisté její čin ale překvalifikovali na vraždu. Při vyšetřování se zabývali i dalšími dvěma úmrtími dětí obžalované v předchozích letech.

První, několikaměsíční syn zemřel zhruba před sedmi lety na Slovensku. Druhý, rovněž chlapeček, asi 1,5 roku před událostí v Přerově. Násilnou smrt se policistům na základě důkazů podařilo prokázat jen u posledního potomka.

Úmyslně přikryla dítěti dýchací cesty

V prvním případě byl příčinou smrti syndrom náhlého úmrtí, ve druhém se novorozenec udusil zvratky. Jak vyplynulo u soudu, vedle dětí, které zemřely tragicky, žena přivedla na svět i další, které s ní nežijí ve společné domácnosti.

Foto: Petr Marek, Právo

Obžalovaná u olomouckého krajského soudu.

Podle obžaloby,žena dítěti úmyslně přikryla dýchací cesty. Novorozenec zemřel na udušení. U soudu obžalovaná odmítla vypovídat. V přípravném řízení policistům uvedla, že neměla v úmyslu dítěti ublížit. Tvrdila, že z její strany šlo o nedbalost s tím, že usnula při kojení.

Když jsem se probudila, syn byl celý modrý, nedýchal
<em>obžalovaná</em>

„Když jsem se probudila, syn byl celý modrý, nedýchal. Snažila jsem se ho oživit masáží srdce a dýcháním z úst do úst, ale marně. Byl už mrtvý a nebylo mu pomoci. Abych si nepodřezala žíly, šla jsem spát. Ráno jsem vše řekla pečovatelce a ta zavolala na stodvanáctku.

Vím, že jsem udělala chybu. Kdyby to šlo, vrátila bych všechno zpátky. Při kojení jsem v minulosti usnula už vícekrát a uvědomuji si, že pro dítě to bylo nebezpečné. Spoléhala jsem však na to, že se nic nestane,“ řekla policistům.

Reklama

Výběr článků

Načítám