Hlavní obsah

Pravice se kvůli Čapímu hnízdu chystá hlavně na Sobotku

Právo, ada, nig, kab
Praha
Aktualizováno

Mimořádné jednání Sněmovny ke kauze Čapí hnízdo vicepremiéra Andreje Babiše (ANO) by mohlo být poměrně stručné, ačkoli schůzi podpoří všechny parlamentní kluby. Pravicovou opozici, která schůzi vyvolala, totiž prý nezajímá Babišovo vysvětlování padesátimiliónové eurodotace. Stěžejní by měl být hlavně postoj premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD).

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr financí Andrej Babiš a premiér Bohuslav Sobotka na schůzi vlády

Článek

„V zásadě je jedno, jakou legendu nám sdělí místopředseda vlády a koho označí za bílého koně, který držel anonymní akcie Farmy Čapí hnízdo. Ty koneckonců mohlo držet tisíc lidí, proto byly anonymní,“ řekl Právu šéf TOP 09 Miroslav Kalousek.

„Důležité je reputační riziko, které nese ČR kvůli tomu, že vrchní kontrolor evropských dotací je současně podezřelý z dotačního podvodu a je vyšetřován OLAF (Evropský úřad pro boj proti podvodům). Chceme se zeptat pana premiéra, zda on toto riziko pokládá za únosné, nebo ne. My jej za únosné nepokládáme,“ dodal. Ve středu uvedl, že osoba podezřelá z podvodu nesmí vést auditní orgán.

Nepředpokládá, že by se poslanci TOP 09 uchýlili k dlouhým projevům. „Vystoupíme párkrát a řekneme, co považujeme za zásadní. Rozhodně nechceme klást otázky panu Babišovi. To, co si vymyslí, nás příliš nezajímá,“ dodal Kalousek. Podobně se k věci staví šéf ODS Petr Fiala.

Všechny nás pozvrací
koaliční politik o Babišovi

„Požadujeme, aby premiér ke kauze zaujal jasný postoj. Sobotka s Babišem vytvořil vládu, a je to také on, kdo za vládu a její členy nese zodpovědnost,“ uvedl Fiala. ODS žádá, aby Sobotka Babiše odvolal. Premiér však trvá na tom, že počká na výsledky vyšetřování policie a OLAF. Stručně se vyjádří i komunisté.

„My si ale hlavně poslechneme argumenty. Dvacet let prosazujeme, aby politika a byznys byly odděleny od sebe. K sobě neladí. Zejména v exekutivě by propojení být nemělo,“ řekl Právu šéf klubu Pavel Kováčik.

Babiš chystá protiútok

V kuloárech se proslýchá, že Babiš chystá protiútok. „Všechny nás pozvrací,“ okomentoval situaci jeden z koaličních politiků. Podle jiného má Babiš v úmyslu připomenout některým svým oponentům jejich minulost. Údajně má sepsaný čtyřicetistránkový projev.  Podle jiného činitele, v tomto případě z opozice, chce Babiš zaútočit zejména na šéfa TOP 09 Miroslava Kalouska.

Foto: Milan Malíček, Právo

Farma Čapí hnízdo na Benešovsku patřící do koncernu Agrofert ministra financí Andreje Babiše (ANO).

Není prý ale vyloučeno, že to schytá i Sobotka, kterému Babiš čas od času připomíná jeho angažmá v nevýhodném prodeji podílu OKD v době Sobotkova ministrování. Sám Babiš se v uplynulých dnech zahalil mlčením a v úterý do Sněmovny nedorazil. Dříve jen opakoval, že svým vystoupením překvapí a že se na něj těší.

Napjaté vztahy mezi aktéry naznačuje i fakt, že podle rozpisu řízení schůze Sněmovny padl pomyslný los na místopředsedu komory Petra Gazdíka (TOP 09), ale o řízení se přihlásila místopředsedkyně ANO a Sněmovny Jaroslava Jermanová. I když se to zdá okrajové, v pravidlech sněmovního rokování má předsedající schůze pravomoc kdykoli jednání přerušit svým odchodem, třeba kvůli nevhodnému chování poslanců, nebo jim vzít slovo.

Reklama

Výběr článků

Načítám