Hlavní obsah

Koalice bude ještě jednat, zda omezí podnikání členů vlády

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Koaliční strany budou ještě jednat, zda podpoří pozměňovací návrh poslance Jana Chvojky (ČSSD), který by do budoucna omezil členy vlády v podnikání. Po úterní schůzce koaličních špiček to novinářům řekl ministr zemědělství a místopředseda lidovců Marian Jurečka.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Premiér Bohuslav Sobotka čeká na zahájení mimořádného zasedání vlády.

Článek

Koaliční smlouva totiž podle Jurečky detailně popisuje, jak se má v takovém případě postupovat. Pokud někdo z koaličních partnerů předloží pozměňovací návrh, který bude pro jiného člena koalice znamenat porušení smlouvy, může o tom vyvolat debatu.

„Pokud se poté koalice nedohodne a někdo z partnerů by pro pozměňovací návrh přeci jen hlasoval, pak je to jednoznačné porušení koaliční smlouvy,“ míní ministr.

Koalice podpoří schůzi k Čapímu hnízdu

Poslanec Chvojka předložil pozměňovací návrh k zákonu o střetu zájmů, podle kterého by se měli ministři buď vzdát ovládání svých korporací, nebo zisku z nich. Předloha zároveň zakazuje členům vlády vlastnit jakýkoliv podíl ve vydavatelstvích provozujících rozhlas, televizi nebo noviny. Babiš je majitelem vydavatelství Mafra, pod které spadají například deníky MF Dnes či Lidové noviny.

Sociální demokraté už minulý týden řekli, že takový návrh podpoří. Hnutí ANO ale v pondělí prohlásilo, že pokud bude ČSSD pro, koalice skončí.

Kromě střetu zájmů řešili politici také mimořádnou schůzi Sněmovny k Čapímu hnízdu, která se bude konat ve středu odpoledne. Všechny koaliční strany prý podpoří schválení programu. „Chceme dát prostor všem poslancům, aby se mohly pana vicepremiéra ptát,“ řekl Jurečka. Pokud by Sněmovna program neschválila, mohli by vystoupit pouze poslanci s přednostním právem.

Výběr článků

Načítám