Hlavní obsah

Čeští poslanci odmítli bezvízový styk pro Turky

Novinky, zpe
Praha
Aktualizováno

Poslanecká sněmovna se v úterý vrátila k projednání mimořádného bodu programu - migrační krizi. Poslanci přijali usnesení, ve kterém odmítli bezvízový styk pro Turecko. Ten je součástí dohody s Evropskou unií.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD)

Článek

Sněmovna se také na návrh ODS usnesla na tom, že státy, které nejsou schopny chránit vnější hranici Schengenu, by jej měly opustit. Dolní komora také znovu odmítla trvalý mechanismus pro přerozdělování běženců.

Vláda v úterý zákonodárce informovala o svém postoji k migrační krizi. Účast ministrů ale příliš hojná nebyla. V 17.00 seděl ve sněmovní lavici pouze premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Předseda vlády poslancům popsal postoj, který Česká republika dlouhodobě zastává. Na řešení uprchlické krize podle něj existuje pouze společná evropská odpověď. „Spočívá v uzavření západobalkánské trasy a uzavření hranic Schengenu,“ zopakoval Sobotka. Zásadní je také vyřešit situaci v Sýrii.

Premiér také zrekapituloval závěry posledního summitu EU, na kterém státy přijaly dohodu s Tureckem. Do té se obuli opoziční poslanci. „To je kapitulace,“ prohlásil předseda komunistů Vojtěch Filip. „Smlouva s Tureckem je jako smlouva s ďáblem podepsaná naší krví,“ přidal se Černoch.

Dohoda platí od neděle. Spočívá v tom, že všichni migranti, kteří připlují na řecké ostrovy z Turecka a nebudou mít nárok na získání azylu, by měli být vraceni zpět do Turecka. Unie se zavázala, že za každého vráceného syrského uprchlíka bude jiný Syřan přemístěn z Turecka do EU.

Součástí dohody je také bezvízový styk pro Turky. Právě proti němu se Sněmovna vyslovila.

Sobotka k poslancům málo mluví, kritizuje opozice

Předseda ODS Petr Fiala vládě vytkl, že kabinet Sněmovnu informuje až poté, kdy summit proběhne. „Vláda by měla informovat pravidelně o postojích, které bude český premiér a vláda zastávat. Ne až potom. Jde o to, abychom se dohodli, co bude chtít ČR prosadit,“ prohlásil Fiala.

„Není možné, aby premiér ve Sněmovně o migraci mluvil 20. ledna a pak až 22. března a mezitím jen na evropském výboru,“ dodal předseda ODS.

Kolem půl šesté premiér ze sálu odešel a místo něj dorazil ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD), což poslance pobouřilo ještě více. „Je tristní, že ho to nezajímá,” kritizoval předseda poslanců Úsvitu Marek Černoch.

Poslanci poté hlasovali, aby se schůze do příchodu premiéra přerušila. Návrh byl ale nakonec zamítnut.

Výběr článků

Načítám