Hlavní obsah

Zeman se na Pražském hradě setkal s marockým králem

– Praha • Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman se v pondělí na Pražském hradě setkal s marockým králem Muhammadem VI, který je v Česku na soukromé návštěvě. Privátní povahy bylo také setkání se Zemanem, sdělil mluvčí Hradu Jiří Ovčáček.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Prezident Miloš Zeman (vpravo) se na Pražském hradě setkal s marockým králem Muhammadem VI.

Článek

Pražský hrad proto nechtěl zveřejňovat témata schůzky. Podle Ovčáčka by ale mezi nimi mohly být pravděpodobně otázky týkající se migrace a terorismu. Prezidentův mluvčí připomněl, že Zeman se v minulosti setkal s marockým ministrem zahraničních věcí. Od něj se měl dozvědět, že Muslimské bratrstvo se snaží ovládnout nejen muslimské země, ale celý svět.

O pozvání marockého krále na návštěvu Česka mluvil Zeman v létě 2014. Příjezd Muhammada VI. předpokládal ředitel zahraničního odboru Pražského hradu už loni, návštěva se ale neuskutečnila.

Prezident Zeman svému marockému hostovi připravil překvapení v podobě prohlídky automobilových veteránů československé výroby přímo na nádvoří Pražského hradu, uvedl později Ovčáček na Twitteru. Vedle obou státníků se schůzky zúčastnil i vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš (ANO).

Cíl cesty je tajný

V minulosti se Zeman setkal, taktéž soukromě, s marockým korunním princem Mulajem Hasanem a jeho matkou. V Maroku byl Zeman v roce 2002 na sjezdu Socialistické internacionály v Casablance.

Podle webu Blesk.cz přiletěl Muhammad VI. do České republiky v pátek, ubytoval se v pražském hotelu Four Seasons a zůstat by měl do středy. Hlavní cíl královy cesty je ale tajný, napsal server.

Muhammad VI. usedl na trůn v červenci 1999 po smrti otce krále Hasana II. Je 22. panovníkem dynastie Alávitů, která vládne v Maroku od poloviny 17. století.

Reklama

Výběr článků

Načítám