Hlavní obsah

Do Česka přiletělo 21 křesťanských uprchlíků, dva raději zůstali v Iráku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Skupina 21 křesťanských uprchlíků, kteří odcházejí z Iráku před teroristickou organizací Islámský stát, dorazila v neděli před půl třetí odpoledne do České republiky.

Foto: Jan Handrejch, Právo

V České republice je aktuálně 89 křesťanských uprchlíků z Iráku.

Článek

Původně mělo do Česka přiletět 23 lidí, dva se na poslední chvíli rozhodli zůstat v Iráku, sdělil Martin Frýdl z Nadačního fondu Generace 21, který projekt organizuje.

Do Česka má přesídlit celkem 37 křesťanských rodin o 153 lidech. S příletem nedělní skupiny bude v republice 89 z nich.

„Skupina má poměrně pestré složení, jsou v ní vysokoškoláci, dva muži, kteří mají vystudované stavební vysoké školy, je tam lékař, žena která má vysokou technickou školu," sdělil na letišti Frýdl. "Je tam také muž, který se živil jako dělník na stavbě a jako závozník," dodal.

Skupina se po příletu rozdělí. Šest lidí odjede do Smilovic u Třince, kde už nyní bydlí předchozí skupina 14 iráckých uprchlíků. Dalších 15 lidí najde dočasný domov v hotelu v pražském Braníku.

Seznamování s kulturou a jazykem

Nově příchozí uprchlíky čeká podle Frýdla totéž co jejich předchůdce, kteří přiletěli do Česka v lednu a únoru. V rámci integračního procesu se budou seznamovat s českou kulturou, společností a jazykem. Zhruba po dvou měsících se rodiny přestěhují do klasických bytů. Uprchlíci by měli v Česku získat azyl a s pomocí nadace hledat práci.

Kromě Smilovic a Prahy mají dočasné bydlení také v Brně a v Okrouhlíku u Jihlavy. Většinou mají přiznaný mezinárodní status uprchlíka. Projekt s rozpočtem kolem 15 miliónů korun organizuje a financuje nadační fond s pomocí svých partnerů a podporovatelů.

Lidé, které nadační fond pro přesídlení do Česka vybral, už před odletem do ČR prošli bezpečnostními prověrkami českých tajných služeb a pohovory s českými státními orgány. Absolvovali i zdravotní prohlídky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám