Hlavní obsah

Do Česka přiletí další křesťanští uprchlíci z Iráku

• Aktualizováno

Do České republiky dorazí v neděli odpoledne v pořadí třetí skupina iráckých křesťanů. Patnáct osob bude dočasně ubytováno v pražském Braníku, dalších osm jich zamíří do Smilovic na Frýdecko-Místecku. Tam již pobývá část uprchlíků, kteří do ČR dorazili dříve.

Foto: Pavel Karban, Právo

Dvě skupiny Iráčanů do ČR dorazily již před časem

Článek

Sedm mužů, šest žen a deset dětí a mladistvých do 17 let čeká nejprve stejně jako jejich předchůdce seznamování s českou kulturou, společností a jazykem. Zhruba po dvou měsících se rodiny přestěhují do klasických bytů. Poté by měli získat azyl a s pomocí nadace by si měli začít hledat práci.

Přesídlení iráckých křesťanských rodin do České republiky organizuje a financuje Nadační fond Generace 21. Česká vláda s programem souhlasila. Celkem by do Česka v rámci projektu mělo přilít 37 křesťanských rodin o 153 lidech. Po příletu nynější skupiny bude v republice 91 z nich.

Kromě Smilovic a Prahy mají dočasné bydlení také v Brně a v Okrouhlíku u Jihlavy. Většinou mají přiznaný mezinárodní status uprchlíka. Projekt s rozpočtem kolem 15 milionů korun organizuje a financuje nadační fond s pomocí svých partnerů a podporovatelů.

Lidé, které nadační fond pro přesídlení do Česka vybral, už před odletem do ČR prošli bezpečnostními prověrkami českých tajných služeb a pohovory s českými státními orgány. Absolvovali i zdravotní prohlídky.

Iráčané uprchli před Islámským státem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám