Hlavní obsah

Každý poplatník je pro stát podezřelý, kritizovala opozice zákon o prokazování původu majetku

Novinky, zpe
Praha

Stát se podle místopředsedy ústavně-právního výboru Jana Farského (TOP 09) utrhl od občanů. Opoziční poslanec to prohlásil na jednání sněmovního výboru, který řešil novelu zákona o prokazování původu majetku. Právě tato norma je jednou z vládních priorit v boji proti daňovým únikům, ve Sněmovně ji v červnu hájil i prezident Miloš Zeman.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Poslanec Jan Farský (TOP 09)

Článek

Novela má finanční správě umožnit porovnat výši majetku v souvislosti s daňovým přiznáním. Pokud bude rozdíl mezi hodnotou majetku a příjmy poplatníka větší než sedm miliónů korun, finanční správa ho může vyzvat k prokázání původu majetku a případně jej zdaní.

To se však nelíbí opozici. „Děje se čím dál častěji, že stát se na každého poplatníka nebo třeba majitele pozemku dívá jako na podezřelého. Stát se utrhl od občanů,“ kritizoval Farský. Narážel tak i na další vládní zákony, například o elektronické evidenci tržeb nebo kontrolní hlášení DPH.

„Stát má velký aparát, jaký nikdy neměl. Má velké množství informací, jaké nikdy neměl,“ podotkl Farský.

Návrh patří do 90. let, míní Plíšek

Novelu tepal i poslanec Martin Plíšek (TOP 09). Podle něj se jedná pouze o splnění předvolební vábničky. „Ten návrh je neúčelný a nesmyslný. Pochopil bych, kdyby byl schválen v 90. letech, ale ne nyní,“ míní Plíšek.

Může se podle něj stát, že lidé budou s majetkem nakládat účelově, například ho převedou na někoho jiného. „Novela také neřeší, když někdo převede majetek do zahraničí,“ vytkl Plíšek.

Poslanci Marku Bendovi (ODS) zase vadí, že zákon povede lidi k udavačství. „Je to jen nástroj, který bude sloužit k tomu, že budeme chtít někoho bonznout,“ řekl.

Tejc: Pomůže to předcházet daňovým únikům

Předsedovi ústavně-právního výboru Jeronýmu Tejcovi (ČSSD) návrh zbytečný nepřipadá. „Sice divoká 90. léta máme za sebou, ale pomůže to, aby nedocházelo k daňovým únikům,“ hájil.

Výbor nakonec Sněmovně doporučil novelu, která míří do třetího čtení, přijmout. Kladné stanovisko k ní má i rozpočtový výbor. Pokud ji dolní komora schválí, musí ještě projít Senátem a poté ji dostane k podpisu prezident.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám