Hlavní obsah

Největší exekutorský úřad v zemi hlídá státní dozorce, chrání peníze dlužníků

Právo, Jindrich Ginter

Exekutorský úřad v Přerově, největší u nás, co se týče zabavování věcí dlužníků, obsadil od čtvrtka dozorce z ministerstva spravedlnosti. „Oddělení exekučního dohledu se připojilo ke kontrole exekutorského úřadu v Přerově,“ potvrdila Právu mluvčí ministerstva Tereza Schejbalová.

Foto: Stream.cz

Tomáš Vrána

Článek

Ministerský exekuční dozorce je již na místě od čtvrtečních časných odpoledních hodin a do doby, než se situace vyjasní, má chránit peníze, které dlužníci zaplatili, aby nedošlo k jejich zpronevěře.

K opatření došlo poté, co nové vedení exekutorského úřadu obvinilo odcházejícího a odvolaného exekutora Tomáše Vránu ze zpronevěry. Mimořádnou okamžitou kontrolu nařídila Exekutorská komora.

„Kontrolní komise na tento pátek 18. března předvolává Tomáše Vránu a Lukáše Jíchu (nový soudní exekutor v Přerově) k podání vysvětlení k současné situaci v přerovském úřadě. Na základě výsledků šetření Exekutorská komora rozhodne o dalších krocích, jako je podání kárné žaloby či trestního oznámení,“ stojí v prohlášení komory.

V úřadě již asistovala v úterý policie, neboť s lidmi, které Vrána pověřil, aby odnesli nějaký majetek, se dostali zaměstnanci nového vedení do konfliktu.

Policie nyní musí zahájit úkony trestního řízení, protože vedení úřadu podalo na Vránu a jeho právníky trestní oznámení pro podezření ze zpronevěry, neboť měl na slovenský účet poslat 3,4 miliónu korun z depozitu, kam se ukládají peníze dlužníků.

„Vůbec nechápeme, co se stalo. Nové vedení se s Vránou vypořádalo, předání mělo proběhnout hladce, a teď mu najednou stojí za to hádat se o nějaké vybavení a odčerpat tři milióny, když úřad tolik let vydělával?“ nechápe jeden z členů hlavního managementu úřadu.

Potíž je v tom, že exekutorské úřady nejsou jen úřady, ale zároveň především soukromé firmy, na něž stát delegoval část své exekuční, výkonné moci. Vyjádření Vrány se Právu získat nepodařilo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám