Hlavní obsah

Nebezpečnou nákazu do ČR přivezou spíše cestovatelé než migranti, tvrdí odborníci

Riziko zavlečení některé nebezpečné nákazy do České republiky je podle odborníků mnohem pravděpodobnější od tuzemských cestovatelů nežli v rámci nynější migrační vlny. Ve čtvrtek na to upozornili primářka kliniky infekčních nemocí Nemocnice na Bulovce Hana Roháčová a František Stejskal z odborné společnosti infekčního lékařství.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Primářka infekčního oddělení Nemocnice Na Bulovce Hana Roháčová

Článek

"Větší riziko importu chorob je z cestování, ne od migrantů," uvedl Stejskal. Podle Roháčové migrační vlna v Česku hrozbu pro šíření nákaz nepředstavuje. "Rozhodně nechci říct, že migrační vlna povede k zavlečení vysoce nebezpečné nákazy. Opravdu nejsme ohroženi migrační vlnou," uvedla.

Počet běženců v Česku je velmi malý. Lidé bez řádných dokladů, které policie zadrží, se dostávají do záchytných zařízení. V nich podstupují zdravotní prohlídky. Do ČR míří hlavně ekonomičtí migranti, a to většinou ze Slovenska, dalších zemí EU či Ukrajiny.

Řešili spalničky i podezření na ebolu

Nebezpečnou nákazu do Česka obvykle přivážejí čeští turisté z ciziny. Stejskal připomněl spalničky na Ústecku v roce 2014. Původcem infekce byl muž, který se vrátil z Indie.

Foto: ZZS Moravskoslezského kraje

Ilustrační foto

Loni experti z Bulovky přijali 12 pacientů s různým rizikem nákazy. Nejvážnější případ bylo podezření na ebolu u muže, který se vrátil z Libérie. Nákaza se tehdy neprokázala.

Česko má pro případ nebezpečné nákazy přesný plán postupu, do něhož se zapojuje celý integrovaný záchranný systém. V Nemocnici na Bulovce je speciální pracoviště se třemi bioboxy, v nichž jsou čtyři místa.

Cvičení probíhá každý týden

"Centrum máme v pohotovosti trvale, tedy 24 hodin denně. Aktivace je do 60 minut. Spustí se filtroventilace, naplní kontaminační roztoky, dorazí vyškolený personál," popsala Roháčová. Cvičení se podle ní koná každý týden, většinou i se simulací příjezdu pacienta.

Specializovaná péče o lidi, kteří by mohli být nakaženi, je velmi drahá. Vzorky kurýr převáží do Berlína na rozbor, výsledky jsou do pár hodin. Ochranný oblek pro zdravotníky, který je na jedno použití, vyjde bez vybavení na 3000 korun. Pokud má všechny náležitosti, stojí asi 30 000 korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám