Hlavní obsah

Ústavní soud dal šanci na odškodné matce, jejíž syn zemřel na brigádě

Právo, pko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Matka, jejíž syn zemřel na brigádě po pádu ze střechy, má šanci na odškodné, přestože chlapec neměl s objednavatelem prací uzavřenou smlouvu. Konstatoval to Ústavní soud (ÚS) s tím, že pokud v rámci faktického pracovního poměru dojde k úrazu, posuzuje se jako úraz pracovní.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Článek

„Faktickým pracovním poměrem se rozumí právní vztah, který vzniká tím, že fyzická osoba koná pro zaměstnavatele s jeho vědomím a podle jeho pokynů závislou práci,“ konstatovala mluvčí soudu Miroslava Sedláčková.

Neštěstí se stalo už před pěti lety na Královéhradecku při opravě střechy hospodářské budovy. Truhlář, který práce prováděl, na střechu poslal dva lidi, mimo jiné i mladíka, který byl u něho na brigádě. Hoch po několika hodinách práce propadl střechou na betonovou podlahu. Při pádu ze šesti metrů bez helmy a jakéhokoli jištění utrpěl těžká zranění, kterým druhý den podlehl.

Soud trval na svém

Okresní soud v Hradci Králové původně matce přiznal 263 tisíc korun, odvolací Krajský soud ale její nárok smetl ze stolu s tím, že na případ nelze pohlížet jako na pracovní úraz, neboť mladík neměl podepsanou pracovní smlouvu. Své stanovisko nezměnil ani poté, co Nejvyšší soud provedl závazný výklad pojmu faktický pracovní poměr, podle kterého není jeho nutnou podmínkou písemná dohoda ani přesné časové vymezení. Matka se proto obrátila na ÚS a ten jí v senátu se soudcem zpravodajem Jaromírem Jirsou dal za pravdu.

Podle Jirsy justice svým postupem porušila ženino právo na spravedlivý proces. „To spatřuje soud v nerespektování závazného právního názoru dovolacího soudu a také v hrubém excesu při dokazování, neboť zjištění a závěry soudu z provedeného dokazování nevyplývají,“ konstatoval. Případem se tak bude muset znovu zabývat Krajský soud.

Anketa

Měli jste někdy pracovní úraz?
ano
57,5 %
ne
42,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 593 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám