Hlavní obsah

Po ránu hrozí na mnoha místech námraza

• Aktualizováno

Počasí s teplotami kolem nuly ve středu ráno opět komplikuje dopravu. Na Liberecku se místy může tvořit náledí. Na Vysočině sněží nebo padá déšť se sněhem.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Ilustrační foto

Článek

Hlavní tahy jsou na Vysočině většinou po chemickém ošetření mokré, na vedlejších silnicích leží vrstva ujetého a někde rozbředlého sněhu krytá posypem. „Během noci jsme vyslali do terénu na celém území kraje 53 sypačů,” řekl Jiří Havel z dispečinku krajských silničářů na Vysočině.

Silnice v Libereckém kraji jsou ráno sjízdné se zvýšenou opatrností, lokálně se může tvořit náledí. Před možným namrzáním vozovky varují silničáři na hlavním tahu z Liberce na Turnov, kluzká vozovka může být zejména u Ždárku. Zmrazky nebo ujetá vrstva sněhu krytá posypem jsou na horských silnicích nižších tříd.

Po úterním sněžení už v Pardubickém kraji zůstává sníh na silnicích jen výjimečně. Jeho zbytky zůstávají lokálně ve výše položených oblastech. Se zbytky rozbředlého sněhu se mohou řidiči setkat na silnicích druhé a třetí třídy například v okolí Skutče a Hlinska. V oblasti Žamberka a v Železných horách se tvoří lokální námrazy.

Silnice v Plzeňském kraji jsou s opatrností sjízdné. Většinou jsou holé a mokré nebo se zbytky rozježděného sněhu. Ve vyšších polohách Šumavy, kde silničáři kvůli ochraně přírody nemohou používat sůl, je na vozovkách ujetá vrstva sněhu krytá drtí.

Námraza hrozí zejména u Gerlovy Huti na Šumavě, ledovka se může vyskytnout u Libkova na Domažlicku.

Počasí v regionu je většinou beze srážek, například na Šumavě nebo na dálnici D5 na Tachovsku nebo na severním Plzeňsku jsou ještě místy sněhové přeháňky, na Rokycansku dešťové.

Námraza hrozí i na Moravě 

Na rozbředlý sníh si musejí dát pozor řidiči ve vyšších polohách Olomouckého kraje, kde byly v noci místy sněhové přeháňky. Všechny silnice v regionu jsou ráno se zvýšenou opatrností sjízdné.

Rozbředlý sníh ráno pokrývá především silnice v horském okrese Jeseník. Na méně důležitých cestách je vrstva ujetého sněhu s posypem. V sousedním Šumpersku jsou zbytky sněhové kaše pouze ve vyšších polohách. Hlavní silniční tahy na Šumpersku jsou ráno holé a mokré.

Na Prostějovsku je ráno slabá vrstva rozbředlého sněhu na Drahanské vrchovině, v ostatních částech okresu jsou silnice holé a vlhké. Bez větších problémů jsou silnice sjízdné také na Olomoucku a Přerovsku.

Všechny silnice v Moravskoslezském kraji jsou sjízdné, avšak místy mohou namrzat, a tak by řidiči měli jezdit se zvýšenou opatrností. „Sněžilo už jen drobně večer hlavně na Bruntálsku, napadlo tam tři až pět centimetrů. Nyní jsou silnice po chemickém ošetření, někde mohou být namrzlé," řekla mluvčí Správy silnic Moravskoslezského kraje Šárka Vlčková. Namrzat podle ní může hlavně slabá vrstva sněhu, která zůstala na silnicích nižších tříd ošetřených inertním posypem.

Silnice I/56, která je od pondělního večera mezi Ostravicí a Bílou na Frýdecko-Místecku uzavřena pro kamióny a nákladní vozy s přívěsem, by se pro těžká vozidla měla znovu otevřít dnes ve 12.00.

Reklama

Výběr článků

Načítám