Hlavní obsah

Jihomoravský kraj odmítá žalobu řádu piaristů kvůli mikulovskému gymnáziu

– Brno • Aktualizováno
Právo, Novinky, mh, miv

Jihomoravský kraj odmítá určovací žalobu, kterou na kraj a stát podala u Okresního soudu v Břeclavi Českomoravská provincie Řádu zbožných škol - piaristů. Ti se domáhají určení vlastnictví u nynějšího krajského gymnázia v Mikulově.

Foto: Milan Malíček, Právo

Jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD)

Článek

„Chceme, aby soud prozkoumal, za jakých podmínek stát převedl gymnázium na kraj,“ řekl Právu administrátor farnosti Strážnice Lukasz Karpinski.

„Pokud soud uzná, že se tak stát nemělo a gymnázium patří státu, budeme nárokovat jeho vydání v rámci církevních restitucí. Pokud neuspějeme, plakat nebudeme,“ dodal. Církev tak nejspíše zkouší, co vše se podaří získat.

„Pokud bude gymnázium naše, školu zachováme,“ zdůraznil Karpinski.

Nefér postup, odmítá hejtman

„Krajský majetek nepodléhá církevním restitucím a naší povinností řádného hospodáře je jej bránit,” uvedl jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD).

Zákon prosazený vládou premiéra Petra Nečase podle něj definoval povinné osoby a těmi nejsou kraje ani obce. „Navíc uzákonil velkorysou finanční kompenzaci církvím z daní nás všech. Vedle toho Nečasova vláda podepsala smlouvu s církvemi, která vylučovala další nároky a soudní pře. Beru proto tuto i další žaloby na kraje a obce jako nefér postup,” dodal hejtman.

Věc může skončit u Ústavního soudu

O stanovisku kraje hodlá ve středu a informovat vládu a žádat premiéra o společné jednání s Asociací krajů ČR a Svazem měst a obcí ČR za účelem koordinovaného postupu ochrany veřejného majetku před neoprávněnými nároky církví.

„Za Jihomoravský kraj jasně říkám, že jsme připraveni jít až před Ústavní soud ČR,“ uvedl Hašek.

Mikulovské gymnázium
Mikulovské gymnázium založil v roce 1631 kardinál František z Ditrichštejna. Pozval do města školský řád piaristů, který vznikl na konci 16. století v Itálii. Škola se stala prvním ústavem svého druhu ve střední Evropě. Po roce 1945 byla škola zestátněna a v letech 1969 až 1995 byl historický areál nákladně rekonstruovaný podle potřeb moderního školství.
zdroj: ČTK

Reklama

Výběr článků

Načítám