Hlavní obsah

Sníh komplikuje dopravu v několika krajích

Aktualizováno

Noční sněžení, které neustalo v několika krajích ani v úterý ráno, komplikuje dopravu na silnicích. K opatrnosti silničáři vyzývají řidiče v Plzeňském kraji, v jižních Čechách nebo například na Vysočině. V Jeseníkách místy napadlo až patnáct centimetrů sněhu.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Harrachovská silnice je za sněhu nebezpečná.

Článek

Srážky v Plzeňském kraji přicházejí od severovýchodu, sněžení postupně zasahuje celý kraj, řekl dispečer krajských silničářů Jiří Slapnička.

„Na severním a jižním Plzeňsku, v Plzni a na Rokycansku jsou všechny hlavní silnice po solení mokré, na silnicích vyšších tříd, kam se dostaneme až později, může být místy sníh, tam je potřeba jet opatrně," řekl po sedmé hodině ráno.

Podle něj napadlo zatím v Plzni kolem dvou centimetrů sněhu. Sníh padá podle Ředitelství silnic a dálnic také na dálnici D5 na Tachovsku, Plzeňsku i Rokycansku. Dálnice je po chemickém ošetření sjízdná.

Foto: Ředitelství silnic a dálnic

Silnice u České Kubice v Plzeňském kraji

Sněžení už zasáhlo i jihozápad kraje, na Šumavě jsou místy silnice s ujetou vrstvou sněhu. V okolí Gerlovy Huti na Šumavě hrozí námrazy.

Nehoda kamiónu na Českobudějovicku 

V celých jižních Čechách vydatně sněží. Teploty se ráno pohybovaly okolo nuly. Nedaleko Dívčic na Českobudějovicku skončil v příkopu kamión. Silničáři vyzývají k velké opatrnosti, meteorologové varují před silným větrem.

Podle dispečerky Správy a údržby silnic Jihočeského kraje Hany Vykoukové je většina silnic v kraji sjízdná se zvýšenou opatrností.

Foto: Ředitelství silnic a dálnic

Situace u Kubovy Huti na Šumavě

„Nejhorší je situace na Táborsku a Prachaticku, kde hustě sněží," uvedla a dodala, že v terénu jsou od tří hodin ráno všechny sypací vozy.

Do hor řetězy

Pro nákladní dopravu se v úterý v 8.00 otevřel hraniční přechod do Polska v Harrachově na Semilsku. Zhruba osmnáctikilometrový úsek silnice 10 byl kvůli sněžení uzavřený od Tanvaldu od půlnoci. V noci připadlo v kraji do deseti centimetrů mokrého sněhu. Hlavní tahy jsou ráno po ošetření mokré a holé, řekl krajský dispečer zimní údržby Pavel Pospíšil.

Na horských silnicích nižších tříd udržovaných chemicky jsou zbytky rozbředlého sněhu. Na silnicích třetí třídy je vrstva nového sněhu krytá posypem. Teploty jsou kolem nuly, přes den by mělo být maximálně pět stupňů Celsia.

Meteorologové očekávají ještě dopoledne místy sněhové přeháňky, na horách četnější. V polohách pod 400 metrů budou smíšené nebo i dešťové. Výstraha Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před sněžením platí v Libereckém kraji na Jablonecku a Semilsku.

„Řidiči by měli být připraveni na náhlou změnu počasí a přizpůsobit tomu styl jízdy," uvedl ředitel společnosti Silnice LK Petr Šén. Pro cesty do hor doporučil sněhové řetězy.

Silnice v Ústeckém kraji jsou sjízdné se zvýšenou opatrností. Ve vyšších polohách leží čerstvý sníh. S tím musejí počítat i řidiči na dálnici D8 směrem k hranici s Německem. Policie řeší nehody na Děčínsku a Litoměřicku.

V Jeseníkách až 15 centimetrů

V noci sněžilo i v horských oblastech Královéhradeckého kraje. Podle silničářů od středních poloh ležela až třícentimetrová sněhová vrstva. Všechny komunikace byly ráno se zvýšenou opatrností sjízdné.

U obce Chvaleč na Trutnovsku ráno havaroval autobus, při nehodě nebyl nikdo zraněn, uvedla na svém webu policie.

V Jeseníkách v noci napadlo deset až 15 centimetrů sněhu. Silnice na Jesenicku a Šumpersku ráno pokrývá rozbředlý či ujetý sníh, všechny vozovky jsou v těchto horských okresech se zvýšenou opatrností sjízdné. V ostatních částech Olomouckého kraje sněžilo méně a silnice jsou zpravidla holé a mokré.

„Přímo v Jeseníku v noci napadlo zhruba deset centimetrů těžkého mokrého sněhu. Ve vyšších polohách okresu to bylo až 15 centimetrů. Na silnicích je ráno po chemickém posypu vrstva rozbředlého sněhu. Opatrnost je na místě," řekl dispečer jesenické správy silnic. Na některých vozovkách je ujetá vrstva sněhu s inertním posypem.

Podobná situace je také v sousedním Šumpersku, kde rozbředlý sníh pokrývá silnice od středních poloh. Opatrně by řidiči měli jezdit například po silnici přes Červenohorské sedlo, která spojuje Šumpersko s Jesenickem.

V Moravskoslezském kraji přes noc napadlo až 12 centimetrů sněhu. Silnice se ale podařilo udržet sjízdné. Jediný uzavřený úsek cesty je stále mezi Ostravicí a Bílou na Frýdecko-Místecku, ovšem jen pro kamióny a nákladní auta s přívěsem.

Problémy na Vysočině 

Na Vysočině komplikuje dopravu sníh a déšť se sněhem. Dohlednost je kvůli srážkám snížená, do rána napadly tři centimetry sněhu, nejvíc na Žďársku.

Hlavní tahy jsou mokré po chemickém ošetření, na vedlejších leží rozbředlá vrstva sněhu krytá posypem. Silnice jsou podle silničářů se zvýšenou opatrností sjízdné.

„Sníh začal padat na celém území kraje mezi 02.00 až 03.00. V terénu máme 71 sypačů s chemickým i inertním posypem," řekl Jan Petrů z dispečinku krajských silničářů. Teploty se pohybují kolem nuly.

Sníh i na Zlínsku

V noci na úterý sněžilo i ve Zlínském kraji. Nový sníh se podle informací Ředitelství silnic a dálnic drží na vozovkách ve vyšších polohách Valašska, na silnicích druhé a třetí třídy na Vsetínsku je sníh rozbředlý.

Ostatní komunikace v kraji jsou většinou mokré po chemickém ošetření, místy mohou namrzat. Řidiči by proto měli jet opatrně.

Středočeské silnice jsou mokré, řidiči by měli být zvláště opatrní na cestách nižších tříd ve většině okresů. Hlavní tahy jsou po chemickém ošetření sjízdné bez omezení. Řidiči by měli jízdě věnovat zvýšenou pozornost hlavně na Příbramsku, Benešovsku, Kolínsku, Kutnohorsku a v okrese Praha-východ. Vyplývá to z dat na dopravním webu.

Na dálnici D1 se od 7.15 tvoří mezi 63. a 56. kilometrem ve směru na Prahu kolony, důvodem je zúžení kvůli pracím na silnici. Řidiči se na místě zdrží až několik desítek minut, komplikace podle dopravního webu potrvají ještě minimálně hodinu. Situaci dále zkomplikovala nehoda čtyř vozidel na 66. kilometru.

Foto: Ředitelství silnic a dálnic

Kolona na D1 po nehodě na 66. kilometru ve směru na Prahu

Sněhové srážky hlásí okresy Kolín, Kutná Hora, Příbram a Benešov. Silnice nižších tříd jsou tady mokré a zatím se na nich vrstva sněhu netvoří. V některých místech ale může povrch vozovky namrzat, proto by řidiči měli pečlivě přizpůsobit jízdu podmínkám.

Na horách napadne až 20 centimetrů sněhu

Podle meteorologů budou během dopoledne na většině území pokračovat sněhové přeháňky. Večer bude oblačno až zataženo, místy s občasným sněžením. Nejvyšší odpolední teploty se budou pohybovat od nuly do čtyř stupňů Celsia.

Na horách může hlavně na východě země od nočních hodin napadnout až 20 centimetrů sněhu. Do deseti centimetrů může nasněžit na většině území České republiky, v nížinách padá déšť se sněhem.

Reklama

Výběr článků

Načítám