Hlavní obsah

Nikdo by neměl nosit šibenici, řekl Chovanec. Vnitro se proti rozhodnutí odvolá

Praha

Ministr vnitra Milan Chovanec v nedělních Otázkách Václava Moravce v České televizi řekl, že nevidí prostor pro rozvolnění vízové politiky, jak by si přálo Turecko. Vyjádřil se také k šibenicím na demonstraci a konstatoval, že ministerstvo podá odvolání proti rozhodnutí městské části, která nevidí na šibenicích nic protiprávního.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD)

Článek

„Nevím, co to znamená 'rozvolnění vízové politiky', já dosud od Turků neslyšel, co si pod tím představují. Nicméně bezvízový styk bych nechtěl. V tom nevidím žádný přínos. Nemůžeme se spoléhat na Turecko, na summit přijeli jeho zástupci a řekli, že chtějí tři miliardy. Pak že odvezou migranty,“ konstatoval v pořadu ministr vnitra.

Chovanec však v pořadu zkritizoval Řeky a jejich pomalý postup v migrační krizi. Uvedl mimo jiné, že Česko nabízelo Řecku pomoc už před osmi měsíci, nikdo o ni ale neprojevil zájem.

Předseda Strany zelených a pražský zastupitel Matěj Stropnický, který byl také hostem pořadu, zkritizoval postup vlády v uprchlické krizi. Podle něj by Česko mělo nabídnout více pomoci, snažit se o změnu dublinského systému nebo také podrobněji informovat veřejnost o migraci.

Odvolá se proti šibenicím 

V další části pořadu přišla řeč také na makety šibenic na demonstracích. Ministr vnitra v reakci na rozhodnutí Městské části Prahy 1, která rozhodla, že čin nebyl protiprávní, podá odvolání k magistrátu hlavního města.

„Nechci, aby kdokoliv nosil šibenici. Nebudu navrhovat změnu zákona, chci se nejprve odvolat, a třeba až k správnímu soudu. Když se to za rok nepovede, pak můžeme přistoupit ke změně zákona,“ vysvětlil ministr.

Jestli je pravda, že kvůli kritice nechtějí pustit našeho člověka do detenčních zařízení, tak je to velmi malicherné.
ministr vnitra Milan Chovanec

Vyjádřil se rovněž k článku v sobotním deníku Právo, které informovalo, že Řekové nechtějí pouštět do hotspotů českého zástupce. [celá zpráva]

„Jestli je pravda, že kvůli kritice nechtějí pustit našeho člověka do detenčních zařízení, tak je to velmi malicherné. Já mám informace o tom, že žádosti jsou zamítány údajně kvůli komplikovaným vztahům s ČR. Požádal jsem kolegu Zaorálka, aby to prokonzultoval s řeckým protějškem,“ uvedl Chovanec.

Chovanec se rovněž vyjádřil k aktuálnímu tématu Čapího hnízda. Od ministra financí Andreje Babiše by mu údajně stačilo vysvětlení na jednání vlády, nikoliv mimořádná schůze. „Schůze, proč ne, ale podívejte se do minulosti, tam se nic nevyřešilo. Pro mě je problém pořad Matrix AB, kde se přiznává (Babiš), že to vymyslel. Já budu rád, když to vysvětlí na vládě,“ shrnul ministr vnitra.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám