Hlavní obsah

Poslanci uctili oběti tibetského povstání, ve stovkách obcí vyvěsili vlajky

Aktualizováno

V několika stovkách obcí byly ve čtvrtek vyvěšeny tibetské vlajky, které připomínají protičínské povstání, k němuž došlo v roce 1959 a při němž přišlo o život 80 000 Tibeťanů. V areálu Sněmovny ji z oken prostor poslaneckého klubu vyvěsila spolu s vlajkou Tchaj-wanu TOP 09. Poslanci památku obětí povstání uctili minutou ticha.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Poslanci TOP 09 vyvěsili na Sněmovně tibetskou (vlevo) a tchajwanskou vlajku. Vlajky mohou lidé vidět pod okny jejich klubových prostor v paláci, který přiléhá k Malostranskému náměstí.

Článek

Na návrh ministra kultury Daniela Hermana (KDU-ČSL) ve čtvrtek poslanci minutou ticha uctili památku obětí  tibetského povstání.

Ze zhruba 120 v tu chvíli přítomných zákonodárců v sále zůstali sedět  komunisté, s výjimkou jednoho svého člena Josefa Šenfelda.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Zaměstnanci olomouckého magistrátu vyvěsili na budově radnice na Horním náměstí vlajku Tibetu.

Tibetské vlajky by měly vlát vedle obecních úřadů i na 113 českých školách a do již tradiční kampaně se zapojí také Národní galerie. Vlajky tak vyvěsí na budově paláce Kinských na Staroměstském náměstí a na Salmovském paláci na Hradčanském náměstí.

K akci se letos stejně jako loni nepřipojí pražský magistrát. Radní před nedávnem schválili smlouvu o spolupráci s Pekingem. Vlajku nicméně vyvěsili zastupitelé TOP 09.

"Na protest proti servilnímu textu smlouvy Prahy s Pekingem jsme z oken poslaneckého klubu TOP 09 vedle tibetské vlajky vyvěsili i vlajku Čínské republiky," okomentoval vyvěšení obou vlajek předseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Zastupitelé hlavního města Prahy za TOP 09 (zleva) Albert Kubišta, Václav Novotný a Jiří Nouza vyvěsili vlajku Tibetu z okna svého klubu na pražském magistrátu

Přímo před čínskou ambasádou bude v 17 hod. happening Hlas pro Tibet. Začne hrou na tibetské mísy, zazní i tibetská hymna. Na místě bude možné podepsat petice na podporu lidských práv či vytvořit papírovou vlaštovku, která poputuje do Centra tibetské exilové vlády v indické Dharamsale.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám