Hlavní obsah

Vlajky na podporu Tibetu vyvěsí přes sedm set úřadů a sto škol

– Praha

Vlajky na podporu Tibetu ve čtvrtek vyvěsí přes 740 obcí, krajů či městských částí a více než stovka škol. Úřady, školy a instituce vlajku Tibetu vyvěšují 10. března jako symbolické připomenutí protičínského povstání v roce 1959, při kterém zahynulo nejméně 80 000 Tibeťanů.

Foto: Město Mníšek pod Brdy

Tibetskou vlajku vyvěsila i radnice Mníšku pod Brdy.

Článek

Vůbec poprvé podle sdružení Lungta vlajka zavlaje například v Kladrubech nad Labem, Kravařích nebo Heřmanicích u Oder. Tibetskou vlajku na radnici naopak po letech vyvěšování neuvidí v Českých Budějovicích, Karlových Varech, Zlíně, Jablonci nad Nisou nebo Žatci.

Magistrát Prahy letos, stejně jako loni, akci nepodpoří. S čínským hlavním městem Pekingem uzavře smlouvu o spolupráci, koncem měsíce přiletí do ČR tamní prezident. [celá zpráva]

Tibetskou vlajku naopak vyvěsí většina pražských městských částí včetně Prahy 10, který o tom na poslední chvíli rozhodla v anketě mezi zastupiteli.

Vlajky budou vlát i na 113 českých školách a do kampaně se zapojí také Národní galerie. Vlajky tak vyvěsí na budově paláce Kinských na Staroměstském náměstí a na Salmovském paláci na Hradčanském náměstí.

Happening před čínskou ambasádou

Přímo před čínskou ambasádou bude v 17:00 happening Hlas pro Tibet. Začne hrou na tibetské mísy, zazní i tibetská hymna. Na místě bude možné podepsat petice na podporu lidských práv či vytvořit papírovou vlaštovku, která poputuje do Centra tibetské exilové vlády v indické Dharamsale.

Další akce budou na 30 místech po celé ČR po celý březen.

Proti Číně i na její podporu se v Praze bude demonstrovat i koncem března, kdy by měl metropoli navštívit čínský prezident Si Ťin-pching. Kromě obchodních smluv se plánuje podpis dohody o strategickém partnerství. Česko bude jedinou zemi Evropské unie, kterou čínský prezident při této cestě navštíví.

Reklama

Výběr článků

Načítám