Hlavní obsah

Státu hrozí obří arbitráž, varují odpůrci těžby uranu

Právo, Jana Pechová

Stát si prý zakládá na mezinárodní těžařskou arbitráž. Tvrdí to právní zástupce obcí kolem Brzkova na Jihlavsku, které se brání obnovení uranové těžby, Luboš Kliment. Podle něj totiž státní podnik Diamo již nyní podniká kroky, na které jiný zájemce o těžbu už několik let čeká kvůli avízované změně státní surovinové politiky, a zajišťuje si tak náskok v rozporu se zákonem. Ministerstvo průmyslu a obchodu to odmítá.

Foto: ČTK

Jáma uranového dolu u Brzkova

Článek

K záměru obnovit těžbu uranu v hlubinném dole u Brzkova na Jihlavsku se přihlásili ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek i premiér Bohuslav Sobotka (oba ČSSD) již v roce 2014 při návštěvě Kraje Vysočina a v témže roce v prosinci schválila materiál o přípravě těžby vláda.

Studií proveditelnosti se už od roku 2012 na základě usnesení vlády zabýval státní podnik Diamo. Obnovení těžby v zatopeném dole ze 70. let se mj. nabízelo jako částečné řešení pro horníky z končící těžby uranu v dole Rožná na Žďársku.

Jenže zájem o těžbu v Brzkově projevil už před státní firmou privátní podnik Urania Mining.

Přeskočili některé postupy

Jak potvrdilo Ministerstvo životního prostředí (MŽP) ČR, v letech 2011 a 2012 postupně požádali o stanovení průzkumného území Brzkov a Horní Věžnice. Ve fázi zahájeného správního řízení pak požádali o jeho přerušení, než bude schválena aktualizace surovinové politiky, k čemuž ale dodnes nedošlo.

Státní podnik Diamo však vloni 24. listopadu podal návrh na rozšíření chráněného ložiskového území (CHLÚ) Brzkov o sousední území Horní Věžnice.

Mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu František Kotrba navíc sdělil, že s geologickým průzkumem se v tomto území nepočítá, protože byl proveden v letech 1976 až 1991.

Jak tvrdí právní zástupce obcí Luboš Kliment, podáním žádosti o rozšíření CHLÚ Diamo přeskočilo několik kroků, které mělo podle zákona absolvovat. Podle něj postupovala z pohledu horního práva správně společnost Urania Mining

Reklama

Výběr článků

Načítám