Hlavní obsah

Elektronické náramky by mohly u části obviněných nahradit vazbu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vazbu by u části obviněných mohly v budoucnu nahradit elektronické náramky. Počítá s tím novela trestního řádu, kterou ve středu schválili poslanci. Doposud je možné elektronické náramky používat pouze u domácího vězení, ale systém zatím nefunguje, neboť ministerstvu spravedlnosti se zatím nepodařilo vybrat dodavatele náramků.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

Několik výběrových řízení v minulosti zkrachovalo. Do posledního, loňského tendru se nikdo nepřihlásil. Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) dnes uvedl, že jeho úřad už vyhlásil soutěžní dialog, zájemci se mohou hlásit. Uzavřen by mohl být do konce roku.

Zákon nyní umožňuje využít elektronické náramky pouze u trestu domácího vězení a u podmíněně propuštěných vězňů, kteří mají povinnost zdržovat se doma. Výhodu rozšíření monitoringu i na vazebně stíhané vidí ministerstvo spravedlnosti v tom, že by se na rozdíl od pobytu ve vazební věznici nepřetrhaly sociální vazby obviněného - byl by dále v kontaktu s rodinou, mohl by docházet do zaměstnání a věnovat se svým zájmům.

Při porušení podmínek by zasáhla policie

Náramky by mohli mít ti obvinění, u nichž by nebylo nezbytně nutné provádět nepřetržitou fyzickou kontrolu, ale na druhou stranu by vzhledem k jejich osobním poměrům i k okolnostem případu nestačilo uložení alternativního opatření - třeba peněžité kauce nebo dohledu probačního úředníka. Pokud by náramek signalizoval, že obviněný porušil uloženou povinnost zdržovat se v určitý čas na určitém místě, měli by být podle ministerstva bezodkladně vyrozuměni příslušný státní zástupce, soudce a policie, která by obviněného zadržela.

Změní se i tresty obecně prospěšných prací, které budou muset odsouzení lidé vykonat do roka místo nynějších dvou let. Prosadil to Bronislav Schwarz (ANO).

Vládní předloha rovněž zruší pravidelné soudní přezkumy důvodů pro trvání ambulantního ochranného léčení. Podle ministerstva spravedlnosti jsou pouze formální.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám