Hlavní obsah

Fiala: Babiš by měl kvůli Čapímu hnízdu vyvodit osobní zodpovědnost

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Kauza Čapí hnízdo vyvolala mezi politiky rozporuplné reakce. Podle předsedy opoziční ODS Petra Fialy by se k celému případu měla jasně postavit celá vláda. Ministr financí a majitel Agrofertu Andrej Babiš (ANO), jemuž farma patří, by měl podle něj zvážit setrvání ve funkci.

Foto: Milan Malíček, Právo

Předseda ODS Petr Fiala

Článek

Babiš by měl podle šéfa ODS vyvodit osobní zodpovědnost a možná i rezignovat na post ministra. „Mně to připadá čím dál skandálnější. Já jsem v té věci interpeloval i premiéra Sobotku a dostal jsem odpověď, že se to netýká činnosti vlády, protože se to stalo před tím. To je úplně absurdní odpověď,“ uvedl Fiala.

Připomněl, že v minulosti byli ministři odvoláváni z méně vážných důvodů. „A tady se neděje vůbec nic. To je naprosto nepřijatelné. Pokud se prokáže, že pan Babiš neříkal pravdu, tak z toho musí vyvodit osobní zodpovědnost. A když ji nevyvodí on, tak by měl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD),“ dodal.

Předseda vlády Právu řekl, že je potřeba počkat na závěry prověřování. „Věc šetří policie a OLAF, tak ať to nezávisle objektivně prošetří. Počkejme si na výsledky,“ uvedl Sobotka.

„Pro nás je důležité, abychom znali konkrétní výsledky šetření. Je to věc policie a OLAFu, já předpokládám, že celou věc prošetří a budou veřejnost o výsledcích informovat,“ dodal Sobotka s tím, že s dalšími dotazy se mají novináři obracet na Babiše.

Podle vicepremiéra Pavla Bělobrádka (KDU-ČSL) by měl Babiš celou kauzu vysvětlit. Mlčení se mu nelíbí. „Reagovat by měl především ministr Babiš. Je na něm, aby veřejnosti tuto záležitost uspokojivě vysvětlil,“ napsal Právu Bělobrádek.

Kalousek: ČR je světovou raritou

Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek se domnívá, že pokuty auditorů jsou v celé kauze vedlejší. „Ten zásadní problém je stále stejný: Andrej Babiš podvodným způsobem vylákal z veřejných zdrojů padesát miliónů korun. Pravděpodobně se u toho dopustil nějakých technických nesrovnalostí, za které dostal pokutu. Lhal, že bylo všechno v pořádku,“ komentoval situaci.

„Jsme pravděpodobně světovou raritou, kde člen vlády, který odpovídá za to, že veřejné prostředky budou čerpány transparentně podle zákona, se sám dopouští podvodů a manipulací,“ dodal Kalousek.

Šlechtová o žádné pokutě neví

Vývoj kauzy Čapího hnízda nepotěšil ministra průmyslu Jana Mládka (ČSSD). Řešit ve vládě ji však nechce. „Je to pro mě nová informace, nic o tom nevím. Ale obecně. Mediální provoz minulého týdne ukazuje, že sezení ve vládě s člověkem, který zároveň ovládá mediální impérium, není procházka růžovou zahradou,“ řekl Právu.

Babišova stranická kolegyně, ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová, o věci také nic nevěděla. „Pro mě je tento projekt jedním z 80 tisíců projektů, které řešíme jako národní orgán pro koordinaci. Já osobně nevím o žádné pokutě. Nemohu se k tomu vyjádřit,“ řekla ve středu Právu.

Server Neovlivni.cz přišel s informací, že audity v minulosti vyměřily Čapímu hnízdu kvůli čerpání dotací šestimiliónovou pokutu. Babiš doposud jakékoli pochybení odmítal. [celá zpráva]

Výběr článků

Načítám