Hlavní obsah

Zdravotnické registry čekají změny, opozice se bojí zneužití údajů

Novinky, jas
Aktualizováno

Novela zákona o zdravotních službách předpokládající vznik registru hrazené zdravotní péče a propojení dalších již existujících registrů ve středu prošla ve Sněmovně třetím čtením.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD)

Článek

„Zákon umožní vybudovat funkční Národní zdravotnický informační systém (NZIS), který poskytne přehled o dostupnosti a kvalitě léčebné péče v celé České republice,” uvedl ke schválení zákona ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD).

„S pomocí NZIS zjistíme přesně, kolik nás stojí konkrétní diagnóza, kolik stojí konkrétní věková skupina v této diagnóze – tedy co je dražší a co je efektivnější,” dodal.

Kritici z řad pravicové opozice varovali, před rizikem úniku a zneužití dat, neboť data o pacientech a jejich zdravotním stavu nebudou anonymizována, ale budou spojena s rodnými čísly.

„Vláda bude mít přehled nejen o vašich účtech, ale i o vašich pohlavních chorobách či potratech,” glosoval na Twitteru šéf TOP 09 Miroslav Kalousek.

Návrh na zamítnutí neprošel

Před zneužitím dat varovali i lékaři Leoš Heger  (TOP 09) a Bohuslav Svoboda (ODS). Lidovecký poslanec Ludvík Hovorka (KDU-ČSL) dokonce navrhl zamítnutí zákona.

Možnost zneužití dat ministr odmítl. „Návrh novely byl velmi výrazně upravován ve spolupráci s Úřadem na ochranu osobních údajů,” uvedl Němeček. Podle něj nebudou do registru posílány veškeré informace ze zdravotní dokumentace.

„Už řadu let se posílají a i nadále se budou posílat pouze vybrané údaje,” dodal ministr.

Pro normu, která poputuje do Senátu, hlasovalo 140 poslanců.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám