Hlavní obsah

Hasiči v noci dokončili demolici domu ve Zlíně

Právo, Aleš Fuksa
Zlín

Jeden z mála secesních domů v jinak baťovskou architekturou obklopeném Zlíně byl v úterý večer zbořen. Zůstala jen část obvodové zdi a kousek přízemí budovy.

BEZ KOMENTÁŘE: Demolice domu ve ZlíněVideo: Aleš Fuksa, Právo

 
Článek

Historický dům nevydržel rozsáhlou rekonstrukci, kterou měl soukromý investor povolenou zlínským stavebním úřadem.

"Nejprve byla odstraněna krytina střechy a odřezány části, které dům přesahovaly. Pásové rypadlo hasičů z útvaru v Hlučíně poté začalo rozebírat střechu a obvodové zdi. Pak hasiči navázali ocelová lana na komíny, které strhla velká tatra. Následně rypadlo rozebralo zbytky zdiva na úroveň prvního patra budovy," popsal mluvčí hasičů Libor Netopil.

Kvůli akci byli evakuováni obyvatelé sousedního domu, kde je 11 bytových jednotek.

Dopravní podnik po demolici opravoval trolejové vedení, které se posunulo kvůli demolici.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Bourání domu ve Zlíně

Dům, ve kterém žil začátkem dvacátého století první prvorepublikový zlínský starosta František Štěpánek (vedl Zlín v letech 1908-1919), nyní komplexně opravoval soukromý investor. Jeden z rohů se však v pondělí odpoledne nebezpečně odtrhl. [celá zpráva]

Vzhledem k ohrožení kolemjdoucích a sousedního domu rozhodli již v pondělí hasiči o částečné demolici zborceného rohu objektu. V noci na úterý shodilo nebezpečnou část domu pásové rypadlo hasičských specialistů z Hlučína. Poté statik stavebníků rozhodl, že další samovolné zřícení nehrozí.

Ještě v úterý dopoledne Právu investor sdělil, že neuvažuje o úplné demolici objektu a hodlá pokračovat v rekonstrukci. A to i přes první komplikace, které způsobila demolice jihovýchodního rohu domu.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Bourání domu ve Zlíně

„Statik v úterý rozhodl, že je třeba strhnout střechu a druhé podlaží objektu,“ sdělil Netopil. „Střešní konstrukce je nestabilní. Deformace celého objektu probíhá dál a dál,“ doplnil statik hasičů Zdeněk Filip.

„Je velká škoda, že ten dům půjde k zemi. Jedná se o jednu z mála zlínských staveb předbaťovské architektury. Patřil zlínskému starostovi Františku Štěpánkovi, který byl ve své době obuvnickým konkurentem Tomáše Bati,“ konstatoval Ladislav Buchta z Národního památkového ústavu v Kroměříži. Dům samotný však nebyl památkově chráněný.

Rekonstrukci prověřuje policie

Případem se již zabývá policie, na místě bylo v úterý odpoledne několik kriminalistických techniků. „Zlínští policisté prověřují, zda byly při provádění rekonstrukce rodinného domu dodrženy veškeré stavební postupy a zda při ní nedošlo, ať už úmyslným nebo nedbalostním jednáním, k trestnému činu či přestupku,“ poznamenala policejní mluvčí Monika Kozumplíková.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Bourání domu ve Zlíně

V úterý kolem domu po jinak frekventované silnici směrem na Fryšták nemohla jezdit až do vyklizení zborceného domu ani městská hromadná doprava. MHD má přitom poblíž zastávku Cigánov, omezení se dotklo trolejbusových linek 2, 8, 9 a 4 a autobusů směřujících ke Kostelci a dalších místních částí Zlína, linek 34, 35 a 36.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám