Hlavní obsah

Žalobce přijde o část výplaty, nepostavil se proti propuštění exsenátora Nováka

Právo, Petr Kozelka
Aktualizováno

Chomutovský státní zástupce Ladislav Kosán najde příštích devět měsíců na svém účtu o deset procent menší výplatu. Takový trest mu v úterý udělil kárný senát Nejvyššího správního soudu za to, že při jednání o podmínečném propuštění exsenátora Alexandra Nováka neprotestoval proti rozhodnutí soudu pustit politika potrestaného za korupci na svobodu.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Ladislav Kosán před kárným senátem odmítl svou vinu.

Článek

Kosána pohnala ke kárnému senátu Vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová. „Nerespektoval ustanovení trestního řádu, pominul důvody, proč soud už dříve dvakrát zamítl podmínečné propuštění. Naopak navrhl, aby bylo žádosti vyhověno. Vzdal se stížnosti proti rozhodnutí soudu, netrval na písemném odůvodnění. Tímto ohrozil důvěru v činnost státního zastupitelství,“ konstatovala Bradáčová.

Bývalý senátor Novák skončil ve vězení poté, co město Chomutov pod jeho vedením prodalo akcie ve firmách Severočeská energetika a Severočeská plynárenská společnost za více než 317 miliónů korun německé firmě VNG Leipzig. Němci za zprostředkování poslali přes 40 miliónů korun, které skončily na rakouském účtu Novákových.

Zaručil se motorkářský spolek

Politik dostal nejdříve dvouletou podmínku, krajský soud pak trest zpřísnil na čtyři roky vězení a pětimiliónovou pokutu. Chomutovský soud loni v květnu Nováka po dvou letech pustil na svobodu. Za někdejšího politika se při podmínečném propuštění zaručil motorkářský spolek Gryphons.

„Je absurdní, aby takovéto sdružení mohlo převzít záruku nad resocializací odsouzeného za jakýkoli trestný čin. Mám dojem, že se jednalo o přátele odsouzeného Nováka, kteří mu umožnili, aby se zapojil do jejich činnosti,“ dodala Bradáčová.

Pokrytecký přístup

Kosán se před kárným senátem hájil tím, že se ničeho špatného nedopustil. „O jeho žádosti se rozhodovalo 17 let po spáchání skutku. Bylo to jeho jediné odsouzení, ve vězení se choval vzorně, byl kladně hodnocen, měl předpoklady k tomu, aby na svobodě vedl řádný život. Nic nenasvědčovalo tomu, že by tam byl nějaký problém. Byl si vědom svého provinění, vystupoval velice solidně,“ tvrdil Kosán.

Jeho advokát Záviš Löffelmann si přisadil s tím, že kdyby nešlo právě o Nováka, jeho klient by neměl žádný problém. „Přístup paní Bradáčové je pokrytecký,“ útočil. Kárný senát ale Kosánovi neuvěřil.

„Nezabýval se tím, jestli záruka spolu může vést k nápravě odsouzeného. U jednání byl neaktivní, nic nenavrhoval. Ke svým povinnostem přistoupil liknavě, pasivně a to je skutečnost, která zakládá znaky kárného provinění,“ konstatoval předseda senátu Jiří Palla.

Reklama

Výběr článků

Načítám