Hlavní obsah

Klaus: Zeman bude znovu kandidovat. Nemá smysl, aby se o funkci ucházel někdo jiný

Praha

Prezident Miloš Zeman bude podle svého předchůdce Václava Klause znovu kandidovat na Hrad. Podle Klause je proto bezpředmětné, aby se o funkci ucházel i někdo jiný, uvedl v rozhovoru pro ČTK.

Foto: Petr Horník, Právo

Václav Klaus

Článek

„Podle mého názoru prezident Zeman bude kandidovat ve druhém volebním období a zdůrazňuji, že to nemám z jeho osobního výroku, který by mi sdělil, aby nebyla mýlka. Ale z jeho chování tak dedukuji. A proto se mi zdá naprosto bezpředmětné, aby se někdo jiný pokoušel o prezidentskou volbu,“ odpověděl bývalý prezident na otázku, zda bude zvažovat svou vlastní kandidaturu.

V minulosti se hovořilo o tom, že by se mohl opět o prezidentskou funkci v přímé volbě ucházet.

Na otázku, zda Zeman má podle jeho názoru silnou voličskou podporu, Klaus odpověděl: „To myslím, že při beznaději na naší politické scéně má, a v tomto smyslu si ji zaslouží.“

O Zemanově možné kandidatuře v roce 2018 se spekuluje už nějakou dobu. Zeman ji nepřímo potvrdil o víkendu, když při oslavě své inaugurace řekl svým příznivcům, že se na Hradě možná ještě několikrát setkají. [celá zpráva]

Související témata

Foto: Jan Handrejch, Právo

Bývalý prezident Václav Klaus

Foto: Slavomír Kubeš, ČTK

Prezident Miloš Zeman při setkání s krajskými zastupiteli v Karlových Varech.

Mluvčí Hradu Jiří Ovčáček později řekl, že se jednalo o jasný vzkaz, že Zeman o možnosti znovuzvolení velmi intenzivně přemýšlí.

Reklama

Výběr článků

Načítám