Hlavní obsah

Nebezpečnou část domu ve Zlíně hasiči zbourali

Právo, ČTK, alf
Zlín
Aktualizováno

Hasiči v noci na úterý odstranili nebezpečnou část bortícího se domu v Sokolské ulici ve Zlíně, která hrozila zřícením na ulici či na sousední bytový dům. O částečnou demolici se postaralo pásové rypadlo hasičů z útvaru v Hlučíně v Moravskoslezském kraji. Ulice musela být uzavřena, nyní je opět průjezdná, řekl mluvčí krajských hasičů Libor Netopil.

BEZ KOMENTÁŘE: Hasiči zbourali nebezpečnou část domu ve Zlíně, která hrozila zřícenímVideo: Aleš Fuksa, Právo

 
Článek

"Rypadlo strhlo rohovou část domu, objekt průběžně kontroloval statik. Hasiči kropili sutiny vodou kvůli zamezení prašnosti. Statik následně situaci vyhodnotil tak, že náš další zásah již není nutný, a kolem 01:00 se hasiči vraceli na své základny," popsal Netopil.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Bourání domu si místní obyvatele nenechali ujít

Podle něj bude v úterý na místě pracovat firma najatá majitelkou objektu. Provoz v ulici byl obnoven, podle Netopila je ohraničen pouze chodník před domem a jeho nejbližší okolí.

Čeká se na vyjádření stavebníka

Situací kolem historického objektu, který nechal začátkem dvacátého století postavit první prvorepublikový starosta Zlína František Štěpánek (zlínskou radnici vedl v letech 1908-1919), se nyní zabývá odbor stavebních a dopravních řízení zlínského magistrátu.

„Čekáme na reakci stavebníka, především na vyjádření, zda bude pokračovat v asanaci objektu či v jeho rekonstrukci, na které má vydané stavební povolení. Předpokládáme, že nás bude kontaktovat co nejdříve,“ prohlásil Petr Skácel, vedoucí jmenovaného odboru.

Právo se během úterý spojilo s investorem. Ten potvrdil, že objekt nechce zbourat, ale naopak hodlá cihlový dům dál rekonstruovat. A to i přes komplikace, které způsobila demolice jihovýchodního rohu domu.

„V nejbližší možné době budeme pokračovat v zabezpečovacích pracích. O úplné demolici jsme nikdy neuvažovali,“ sdělil Právu.

Praskaly nosné prvky

Provoz na ulici Sokolská byl zcela zastaven v pondělí kolem 17. hodiny. Na možné zřícení rekonstruovaného domu upozornila telefonicky na linku 112 jeho majitelka.

„Hasiči na místě viděli, jak se odtrhává roh objektu, a slyšeli, jak vevnitř praskaly jeho nosné prvky," uvedl v pondělí večer Netopil.

Foto: Dalibor Glück, ČTK

Část neobydleného dvoupodlažního domu začala praskat a hasiči ji museli zbourat, aby neohrožovala okolí.

Objekt byl odpojen od plynu a elektřiny, z bezpečnostních důvodů bylo odpojeno i trolejové vedení. Policie ulici uzavřela.

MHD má poblíž zastávku Cigánov, omezení se dotklo linek 2, 8, 9, 4, 34, 35 a 36. MHD později večer projížděla ulicí po jednom voze kyvadlově. Průjezd měla povolený i vozidla integrovaného záchranného systému. Ostatní dopravu policie odkláněla na Tyršovo nábřeží. Po dobu částečné demolice ale v okolí domu opět platila úplná uzavírka.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Dům, který hasiči ve Zlíně zbourali

Podle mluvčího Dopravní společnosti Zlín – Otrokovice Vojtěcha Cekoty měla událost rozsáhlý dopad na pravidelnost městské dopravy. Dopravce operativně organizoval náhradní trasy tak, aby cestující problémy zaznamenali co nejméně.

Z obou stran uzavřeného místa v lokalitě Cigánov se sjelo a zůstalo stát před policejní páskou několik trolejbusů na linkách 2, 4, 8 a 9. Vozidla nabírala zpoždění až 40 minut.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám