Hlavní obsah

Chovanec se nechce smířit s šibenicemi na demonstracích

Aktualizováno

S rozhodnutím Úřadu městské části Praha 1, podle něhož nebylo přinesení šibenic na demonstraci proti migraci ani přestupkem, se nehodlá smířit ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). Pokud resort shledá v rozhodnutí úřadu nedostatky, tak se odvolá. Chovanec navíc nevyloučil, že by se kvůli tomu mohla změnit i legislativa. Na rozhodnutí městské části v pátek upozornilo Právo.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD)

Článek

"Chci se nejdříve seznámit s nálezem městské části. Pokud shledáme jakékoliv nedostatky, odvoláme se. Mně jako občanovi se však stále zdá podivné, že by v České republice bylo legální nosit šibenice kamkoliv. Musíme nejdříve zjistit, zda stávající právní pořádek opravdu toto umožňuje," sdělil v pátek Chovanec.

Pražští policisté proti demonstrantovi s šibenicemi nezasáhli, vnitřní kontrola i policejní prezidium jejich postup následně odsouhlasily. Chovanec tehdy uvedl, že kontrolní závěr policistů "legitimizuje šibenice na demonstracích" a on se s tím nehodlá smířit.

Mluvčí Prahy 1 Veronika Blažková sdělila, že úřad posuzoval oznámení ministerstva vnitra pro podezření ze spáchání přestupku proti občanskému soužití a pro podezření z porušení shromažďovacího zákona.

V prvním případě se měl pachatel vystavováním maket šibenic podle ministerstva dopustit úmyslného narušení občanského soužití hrubým jednáním. Ve druhém případě měl spáchat přestupek tím, že přišel na shromáždění s předmětem, kterým lze ublížit na zdraví.

Šlo o nedbalost, tvrdí Praha 1

"Po zvážení všech skutečností jsme oznámení ministerstva vnitra odložili, neboť neodůvodňovalo zahájení přestupkového řízení," konstatovala mluvčí.

Vysvětlila, že u narušení občanského soužití zákon předpokládá úmysl, přičemž jednání demonstranta bylo nedbalostní. Porušen podle ní nebyl ani zákon o právu shromažďovacím.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Demonstrace proti přijímání imigrantů a islámu.

"V tomto případě rozhodně nešlo zpětně hodnotit, zda v okamžiku shromáždění bylo možno makety šibenic považovat za předmět, kterým lze ublížit na zdraví, či zda bylo možno z chování účastníka shromáždění usoudit, že má tento předmět být užit k násilí či pohrůžce násilí," poznamenala.

Soud nedávno nepravomocně uložil podmíněný trest levicové aktivistce, která se červencovému průvodu odpůrců migrace pokoušela zabránit a údajně při tom napadla zasahujícího policistu. [celá zpráva]

Související téma:

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr vnitra Milan Chovanec při rozhovoru pro deník Právo.

Soudkyně při odůvodnění verdiktu mimo jiné uvedla, že nechápe, proč město povolilo konání dvou názorově odlišných demonstrací tak blízko u sebe.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám